Snel malware verwijderen doe je zo

Jordi Smit
Malware is een groeiend probleem als het gaat om cybersecurity op telefoons. Met deze kwaadaardige software kunnen criminelen jouw mobiel hacken of gevaarlijke software op het apparaat plaatsen. Hoe voorkom je eigenlijk malware? En hoe verwijder je malware als jou het onverhoopt toch overkomt?

Opmerkelijke stijging malware mobiel bankieren

Eerder publiceerde Winmagpro een artikel dat trojans voor mobiel bankieren in het tweede kwartaal van 2018 met meer dan 61.000 malwaresamples voor mobiel bankieren wisten te omzeilen en hun arsenaal uitbreiden. Daarmee hebben ze een prominente plek veroverd op de ranglijst van grootste cyberzorgen. Het aantal malwaresamples was een historisch hoogtepunt, aangezien dit in één jaar is verdubbeld en de groei driemaal zo groot is als in het eerste kwartaal van 2018. Malware is overal.

Ongelooflijk: Android-telefoons standaard met malware

Ook met Android-telefoons is het regelmatig raak. Zo kwam deze maand aan het licht dat Android-telefoons standaard al kwaadaardige apps op de apparaten hebben staan. Kwaadwillenden kunnen hierdoor eenvoudiger toegang krijgen tot belangrijke gegevens door met deze apps willekeurige opdrachten uit te voeren, logboeken van devices te wissen en zo een fabrieksreset te forceren, sms-berichten van gebruikers te lezen en de contactlijst in te zien.

Malware verwijderen en direct de telefoon uit

Wanneer je ontdekt dat er malware op je telefoon aanwezig is, dan doe je er verstandig aan om het apparaat direct uit te zetten. Gebruik vervolgens een computer om te onderzoeken welke app je het beste kunt installeren om de kwaadaardige software te verwijderen. Android biedt bijvoorbeeld vele antivirusapplicaties om het malware te verwijderen. Zet vervolgens het apparaat weer aan, installeer de app en verwijder het virus. Verander na het verwijderen van het malware jouw wachtwoord van je Google account en andere online accounts.

LEES OOK: Cybercriminelen gebruiken steeds vaker kwaadaardige cryptominers

De beste apps om snel malware te verwijderen

Bitdefender Mobile Security is een antiviruspakket voor op je smartphone. De app bezit een malwarescanner en houdt bij of er in je browser niets raars gebeurt. Daarnaast geeft de app de mogelijkheid een pincode over je gevoelige apps te plaatsen, zodat deze extra beveiligd zijn. Er is geen gratis versie voor deze app. De software is twee weken gratis te gebruiken, zodat je kunt testen of je het geld ervoor over hebt.

Norton Mobile Security is daarentegen wel gratis te bereiken, ook al kan je een abonnement afsluiten voor meer mogelijkheden. De gratis-app bezit echter over voldoende mogelijkheden om als betrouwbare antivirus-app te worden gezien. Als je beslist om de betaalde versie te gebruiken dan krijg je een App Advisor erbij. Deze functie controleert bij het downloaden van apps op privacyrisico’s en overmatig gebruik van accu en data.

Avast Antivirus & Security is eveneens een gratis app en geeft je de mogelijkheid het apparaat op virussen te scannen, onnodige data te verwijderen, telefoonnummers te blokkeren en je browsegedrag te bewaken. Wanneer je ervoor kiest de betaalde versie te gebruiken, dan is het mogelijk om apps te vergrendelen en wordt de anti-diefstal-functie geactiveerd.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi