Steeds meer cyberaanvallen: voorbereiding essentieel

Redactie WINMAG Pro
Steeds meer organisaties worden getroffen door cyberaanvallen. Onder andere de oorlog in Oekraïne speelt hierin een grote rol. Voor de pro-Russische hackersgroep Killnet vormen ook Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven een doelwit, zoals bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gebeurde afgelopen week.

Het is van belang voor organisaties om up-to-date te blijven over de laatste ontwikkelingen rondom cyberaanvallen. Hoe erg een organisatie onder een cyberaanval lijdt, hangt af van hoe goed de voorbereiding is.

DENSO

Het overkwam ook DENSO, een Japans bedrijf gespecialiseerd in de productie en ontwikkeling van auto-onderdelen. Een hackersgroep lekte gestolen geheime informatie van de organisatie na een aanval op een van haar kantoren in Aachen, Duitsland. Door gebruik te maken van het veiligheidsplatform MultiBel was DENSO goed voorbereid en wisten ze de schade te beperken.

Schade voorkomen

Door de inzet van het MultiBel waarschuwingssysteem in een noodsituatie, kon DENSO grotere schade voorkomen. Medewerkers zijn via de MultiBel app geïnformeerd dat hun laptops en andere digitale apparaten niet opgestart mogen worden. Alle crisiscommunicatie verliep uitsluitend via dit veiligheidsplatform. De waarschuwing werd in korte tijd onder veel werknemers tegelijk verspreid. Regelmatige statusupdates gaven ook een gemeenschappelijk beeld van de situatie. De opgedane kennis hebben bijgedragen aan de optimalisatie van het MultiBel systeem.

MultiBel wordt bij DENSO vooral ingezet bij noodweer en brand, maar ook voor informatiedistributie en communicatieonderhoud bij crises, zoals de Coronapandemie, mogelijke cyberaanvallen of terroristische gebeurtenissen. Waarschuwingen worden indien nodig naar verschillende locaties gestuurd, zodat in geval van nood alle 800 werknemers tegelijkertijd kunnen worden gewaarschuwd en van informatie worden voorzien.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie