Storage: zo kies je de opslag die bij jou past

Redactie WINMAG Pro
Kiezen voor een bepaald type storage betekent dat je hier langere tijd aan vast zit. Dit is logisch; het maakt immers deel uit van een groter plaatje en is essentieel binnen elke organisatiestructuur. De manier van werken in combinatie met eisen en wensen bepalen welk type opslag geschikt is voor jou.

Tot enkele jaren geleden was HDD-opslag de onbetwiste koning onder de media voor data-opslag. Zowel lokaal als in het bedrijfsnetwerk: HDD was de standaard. Met de groei in volume en grootte van data nam de noodzaak toe om te kijken naar alternatieven. Daarnaast staat ook de ontwikkeling van technologie niet stil natuurlijk, dus toen SSD als opkomend alternatief voor opslag om de hoek kwam kijken, konden we gerust spreken van een stille revolutie. Dankzij SSD kwam er opslag beschikbaar die ervoor zorgde dat data sneller toegankelijk werd terwijl de hardware kleiner kon worden. Niet onbelangrijk wanneer verzamelingen data in omvang toenemen, maar ook de behoefte aan hardware met een meer luxe uitstraling toeneemt.

Afweging storage

‚ÄčLig je in de markt voor een upgrade of misschien een volledige vernieuwing van structuur hoe je de datastroom laat verlopen in jouw organisatie, dan kan het zeer goed lonen om diverse afwegingen te maken en wensen en behoeftes op het gebied van storage van, en toegang tot die data, op een rij te zetten. Het is natuurlijk allereerst noodzaak om te weten hoe je digitale infrastructuur in elkaar steekt, maar ook de (diverse) werkflow(s) in jouw organisatie zijn bepalend in je afweging om te kiezen voor een bepaald type storage. Wat voor de ene werknemer lekker en snel werkt, frustreert de ander. Er zijn immers tig manieren hoe mensen data benaderen, vanwaar mensen data benaderen en hoe vaak mensen data benaderen.

Daarnaast bepaalt het type data ook waarom je wel of juist niet voor een bepaald type opslag kiest. Backup-images die niet per direct beschikbaar hoeven te zijn, zijn makkelijk weg te zetten op HDD. Het is zonde om hier SSD voor te gebruiken. Dat is tenslotte duurder, en de voordelen van SSD doen er niet toe in een specifiek geval als deze.

Voordeel type storage

‚ÄčOf je kiest voor HDD of voor SSD, een combinatie van die twee of een hybride tussen fysieke en cloudopslag, hangt af van hoe dit past binnen de structuur in je organisatie. Dat is niet altijd makkelijk, want een bepaalde werkwijze vraagt om een gerichte oplossing. Werken met een cloudoplossing gaat in de praktijk nu eenmaal anders dan wanneer je een fysieke oplossing lokaal gebruikt.

Dat een keuze maken uit een bepaald type storage niet makkelijk is, mag duidelijk zijn. In dit artikel kunnen we je hierin ook niet zomaar adviseren, geen enkele organisatie is immers hetzelfde. Wel benadrukken we graag enkele bijkomende voordelen van overstappen op andersoortige opslag. Het biedt je namelijk de mogelijkheid de eigen infrastructuur eens kritisch onder de loep te houden en te kijken naar wat er anders en wellicht zelfs beter kan. Bovendien kan het overstappen op een andere oplossing een hoop geld besparen en we kunnen ons niet voorstellen dat er organisaties zijn die dat niet zien zitten.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie