Succesvolle startups in cybersecurity

Jordi Smit
De criminele wereld schuift langzaam op van offline naar online. Waterdichte cybersecurity is noodzakelijk. Bedrijven digitaliseren, waardoor zonder betrouwbare onlinebeveiligingssystemen bedrijfsinformatie binnen een handomdraai op straat komt te liggen. Het beginnen van een vruchtbare startup omtrent de beveiliging van informatie en informatiesystemen is tegenwoordig dan ook een gat in de markt. Dit zijn de pioniers: zij die succesvol startten, ondernamen en klommen op de markt omtrent cybersecurityoplossingen.

Darktrace

De Engelse organisatie Darktrace maakt gebruik van kunstmatige intelligentiesystemen om in real-time beveiligingsdreigingen te identificeren en te beperken. In de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf 63.500 voorheen onbekende bedreigingen in meer dan 5.000 netwerken over de hele wereld geidentificeerd. Darktrace had een dermate groei dat de startup sinds 2013 is uitgebreid naar internationale locaties, waaronder San Francisco, New York, Milaan, Mumbai, Parijs en Singapore.

De groei van de startup wordt volgens het bedrijf veroorzaakt door het feit dat cybercriminaliteit een probleem is waar lange tijd geen oplossing voor was. Darktrace biedt volgens de startup een uitkomst om deze problemen uit de wereld te helpen. Darktrace, dat is opgericht in Cambridge en steun kreeg van Autonomy-miljardair Mike Lynch, tekende in 2016 verschillende lucratieve overeenkomsten met grote spelers op de markt, zoals Samsung. Het totale geinvesteerde vermogen ligt boven de 92,5 miljoen euro.

Zeguro

Dan Smith en Sidd Gavirneni richtten in 2016 Zeguro op. Het bedrijf biedt een virtuele beveiligingsbeambte met op maat gesneden cyberverzekering voor kleine en middelgrote ondernemingen. Via dit platform, dat zowel in Amerika als in Londen is gevestigd, kunnen bedrijven hun cyberbeveiligingsrisico’s beter begrijpen, deze risico’s proactief en automatisch verminderen en zorgen voor de juiste verzekering als de veiligheid wordt bedreigd. Ook biedt Zeguro cybersecuritytrainingen aan voor werknemers en werkgevers om hen te helpen bewust te worden van cyberveiligheidsrisico’s.

Zeguro is naar eigen zeggen het enige holistische platform dat alle aspecten van cyberrisicobeheer combineert - risicobeoordeling, mitigatie en overdracht. De startup wordt voor zijn prestaties voor verschillende prijzen en bootcamps geselecteerd. Zo is Zeguro dit jaar genomineerd als fi nalist voor de startupbootcamp Insurtech. Deze term verwijst naar het gebruik van technologische innovaties die zijn ontworpen om spaargeld en effi cientie uit het huidige verzekeringsmodel te halen.

Cybereason

De van oorsprong Engelse startup Cybereason is in 2012 opgebouwd door Yonatan Amit, Lior Div en Yossi Naar. De startup is een privebedrijf en heeft zijn hoofdkantoor in Boston met daarnaast vestigingen in Londen, Tel Aviv en Tokio. Het bedrijf zet zich in om bedrijven te helpen bij het proactief identifi ceren van kwaadaardige cyberoperaties. Cybereason doet dit door kunstmatige intelligentietechnologie te gebruiken om kleinschalige netwerkeindpunten te bewaken, waaronder laptops, mobiele apparaten en servers.

De startup richt zich op bescherming van klanten door de zwakheden van hackers te misbruiken. De in een bedrijf aanwezige beschermingslagen zijn voor de startup niet relevant, omdat tegenstanders naar Cybereason’s zeggen altijd een manier vinden deze te omzeilen. Na het infi ltreren van een organisatie zijn de aanvallers echter kwetsbaar. De activiteiten van de hackers bieden een mogelijkheid om de aanval te ontdekken. Daarom heeft Cybereason een eindpuntdetectieplatform ontwikkeld dat dit inzicht gebruikt om beveiligingsteams te machtigen.

PerimeterX

Sinds 2014 helpt PerimeterX bedrijven om zich te verdedigen tegen botaanvallen – met name afkomstig van bots die geautomatiseerde taken of scripts uitvoeren via internet en daarbij gebruikmaken van zwakheden in een API-server. Het Amerikaanse bedrijf maakt gebruik van computerleren om onmenselijk gedrag te identifi ceren, zodat bedrijven potentiele botaanvallen eerder kunnen opmerken en tegenhouden. De startup heeft sinds de oprichting een enorme groei doorgemaakt. PerimeterX bereidt zich voor op de toename van online winkelen en de steeds grotere verfi jning van hackers, zodat het klaar is voor aanstaande technologiebooms. Dit jaar zal het bedrijf zijn gedragsdreiging-detectieplatform blijven uitbreiden, waardoor verdere groei waarschijnlijk is.

Obsidian

Het Amerikaanse bedrijf Obsidian is opgericht in 2017. De missie van Obsidian is om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop organisaties gegevenswetenschap en beveiligingstechnologieen gebruiken om cyberbeveiligings-bedreigingen in hybride cloud-omgevingen te bestrijden. Naar verwachting zal Obsidian snel uitbreiden dankzij het toptalent dat door haar is en wordt samengesteld. Onder de oprichters vallen onder andere veteranen van Cylance, Carbon Black en de National Security Agency. Amerikaanse analisten suggereren dat Obsidian in een mum van tijd enorme groei zal ondergaan. Momenteel richt het bedrijf zijn inspanningen op het aannemen van ingenieurs en data-analisten; deze trend zien we vaker, aannemelijk in anticipatie op de voorspelde marktgroei.

Startup in cybersecurity van start

Cybersecurityproblemen schreeuwen om verholpen te worden. Binnenlandse vraag is groot. Ambieer je zelf om op dit gebied te ondernemen, dan is het belangrijk om in oogschouw te nemen dat bestaande cybersecuritybedrijven veelal zoeken naar efficiëntie en data-analyse. Onlinebeveiliging- marktgroei is onvermijdelijk. Dit is het moment. Kansje wagen? Online schrijven we regelmatig over ontwikkeling op het gebied van digitale beveiliging.

afbeelding van Jordi Smit
Door: JordiSmit

JordiSmit | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJordi