Synology 2020 in beeld: DSM 7.0 en de toekomst van zakelijke opslag
We beginnen met het toetje. DSM 7.0 komt eraan. Het softwareprogramma DiskStation Manager is verantwoordelijk voor het aansturen van Synology’s opslagapparatuur. Logischerwijs wordt elke nieuwe versie wereldwijd geanticipeerd, alledaags gebruik valt of staat met DSM. Voor 7.0 wordt dan ook groots uitgepakt: verwacht gestroomlijnd on-premise storage management, aanvullende cloud-beheermogelijkheden, intelligente probleempreventie en hybride opslagmogelijkheden.
‘DSM 7.0 wordt dé basis voor elk product dat we de komende tien jaar aanbieden’, vertelt Philip Wong, Synology’s oprichter en CEO. ‘Synology beheert sinds jaar en dag de data van meer dan zes miljoen huishoudens en bedrijven. Dat is aanzienlijk - niet alleen in de opslagindustrie, maar de gehele data managementmarkt. Door alsmaar verder te bouwen op de fundatie die we twintig jaar creëerden, slagen we er met DSM 7.0 in om hardware, software en cloud-mogelijkheden harmonieus te combineren.’
Treden we in detail, dan is het nieuwe van 7.0 in drie categorieën te specificeren.
1. Storage
Storage Manager, het interface van waaruit gebruikers de opslaginfrastructuur inzien en tweaken, krijgt een compleet nieuwe look. Het aankomende design is vormgegeven om gebruik nog intuïtiever, overzichtelijker en algeheel eenvoudiger te maken. Omdat steeds meer mensen gebruikmaken van SSD caching – een proces waarbij een SSD ingezet wordt om data kortdurend op te slaan voor drastische verbeteringen in (lees)snelheid – verbetert Synology zijn SSD Cache Advisor, zodat adviezen beter bijdragen aan kostenefficiënte inzet van de techniek en je doorlopend hulp ontvangt bij het optimaliseren van schijfgebruik binnen een opslagomgeving.
2. Inzicht
Beheer en probleemoplossing bij de inzet van meerdere servers is een intimiderende taak, al helemaal voor dienstverleners en kleinere bedrijven met een gelimiteerd budget. Toch kan ook het MKB afhankelijk zijn van een relatief complexe infrastructuur. Om gebruikers toch in staat te stellen om servervloten te kunnen leveren of gebruiken, ontwikkelde Synology Active Insight. De dienst draait in de cloud en geeft proactief meldingen wanneer afwijkingen zich voordoen, met daarbij gedetailleerd advies voor de preventie van opvolgende problemen. Proactief is het toverwoord, Active Insight belooft de roeiriemen te bieden om risico’s weg te werken voordat deze tot schade leiden. Ook krijgen gebruikers de mogelijkheid om altijd en overal de activiteit en gezondheid van één of meerdere servers in te zien, waardoor het identificeren van problemen algeheel makkelijker wordt.
3. Connectiviteit
De back-ups van 28.000 gebruikers worden op het moment van schrijven beschermd door Synology C2, Synology’s eigen public cloud service. Met het nieuwe Hybrid Share krijgen gebruikers de mogelijkheid om via C2 een lokale data-infrastructuur uit te breiden naar een hybride infrastructuur. Dat maakt het niet langer noodzakelijk om inefficiënte NAS- en schijfaankopen te doen bij de vraag naar meer ruimte: je neemt uitsluitend af wat je nodig hebt en beheer blijft centraal. In het geval van een calamiteit, bijvoorbeeld een natuurramp die de on-premise-infrastructuur aantast, zijn lokale configuraties en cruciale bestanden direct te herstellen via C2.
LEES OOK: Hoe werkt handmatige Port Forwarding bij Synology?
Aan de slag!
Gebruik je reeds Synology-apparatuur, dan is dit het moment om een blik te werpen op alle DSM-functionaliteiten waar je nooit bij stil hebt gestaan. De genoemde toevoegingen zijn dan wel vermeldenswaardig, maar blijven slechts het puntje van een gigantische ijsberg aan mogelijkheden die sinds jaar en dag beschikbaar zijn. Aan updates heb je nou eenmaal minder wanneer je de kern van een programma nog niet volledig inzet. DSM is enorm uitgebreid, zo ook de documentatie op Synology’s website. Synology-producten worden inclusief topprogramma’s voor back-upping, virtualisatie en remote access geleverd. Bezoek de website voor het laatste nieuws over DSM 7.0 en videohandleidingen voor het gebruik van de huidige versie.