Synology VPN Plus: site-to-site VPN-verbindingen

Peter Güldenpfennig
Een VPN-verbinding is een prima manier om op afstand toch veilig bestanden te verzenden en te ontvangen. Het opzetten van een dergelijke verbinding is voor kleine organisaties vaak een ingewikkelde klus. De VPN Plus-service van Synology maakt het je echter makkelijk.

Om een dergelijke verbinding op te zetten heb je enkel twee (of meerdere, in ieder geval per locatie één) Synology-routers nodig, dit kan zowel een RT1900ac zijn of een RT2600ac.

Synology VPN Plus

De introductie van VPN Plus op Synology RT2600ac en RT1900ac biedt een nieuwe virtuele kantoorervaring voor particuliere toepassingen en kleine bedrijven. Via WebVPN krijg je clientless toegang tot interne web-based services en maak je het werken op externe locaties net zo eenvoudig als het openen van een browser. Voor gebruikers die een verbinding met een bestandsserver moeten maken of extern onderhoud moeten uitvoeren, biedt Synology SSL VPN degelijke prestaties, SSL-codering en eenvoudige installatie.

Tools

Een VPN-verbinding is slechts zo goed als de tools die je hebt om de verbinding te beheren en te beveiligen. VPN Plus biedt een breed scala aan tools voor machtigings- en trafficbeheer. Beheerders kunnen hiermee hun netwerk visualiseren en optimaliseren. De uitgebreide ondersteuning van protocollen zoals SSTP, OpenVPN, PPTP en L2TP over IPSec garandeert de probleemloze integratie van VPN Plus in alle omgevingen.

Uiteraard kunnen beheerders te allen tijden lopende verbindingen controleren in real time. Zo wordt afwijkend gedrag of verdacht verkeer direct opgemerkt en kan hier naar gehandeld worden. VPN Plus biedt een gelijktijdig account met gratis toegang tot WebVPN, Synology SSL VPN en SSTP. Ook is het mogelijk om licenties te kopen voor meer gelijktijdige toegangsverbindingen.

Het opzetten van een VPN-verbinding

Het enige wat je nodig hebt om een VPN-verbinding tussen twee locaties op te zetten is twee Synology-routers en het VPN Plus-pakket van Synology. Hiermee zet je snel site-to-site Ipsec-tunnels op waardoor afzonderlijke systemen niet VPN-ready geconfigureerd hoeven te worden. Het voordeel naast veiligheid is een doorvoersnelheid tot aan 650 Mbps. Dit betekent een razendsnelle bestandsuitwisseling tussen twee locaties. Bovendien zijn Synology-routers compatible met andere Ipsec-VPNapparatuur en worden ook Azure VPNgateways ondersteund waardoor je lokale netwerken kunt combineren met de cloud.

Licentieplan

Site-to-site VPN is gratis uit te proberen voor 30 per Synology-product. Om een site-to-site VPN-verbinding permanent te maken heb je een licentie nodig. Om dit te activeren meldt je je aan als beheerder bij Synology Router Manager (SRM) en ga je naar de VPN Plusdienst waar je onder de categorie ‘licenties’ een nieuwe licentie kunt toevoegen.

Belangrijk om te weten: elke licentie die je aanvraagt zit vast aan het Synology-product waarvoor je deze activeert. Voor een licentie betaal je eenmalig de kosten van $ 9,99 per licentie.

Synology Router Manager

Hoewel Disk Station Manager, het OS waar elke Synology NAS op draait, relatief veel aandacht krijgt, is SRM net zo interessant om eens goed in te duiken. Niet alleen voor het opzetten van een VPN-verbinding, want net als DSM biedt Synology ook voor SRM een veelvoud aan pakketten aan zodat je jouw Synology-router zo in kunt richten als je zelf wilt.

Lees meer

Wil je meer weten over de VPN Plus-dienst van Synology of wat SRM je nog meer te bieden heeft? Ga dan naar www.synology.com/srm.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter