‘Technologie kan het personeelstekort opvangen’

Redactie WINMAG Pro
Auteur: Kim Loohuis

De aanhoudende schaarste op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat driekwart van de Nederlandse bedrijven bekijkt welke rol technologie kan spelen in het op peil houden van de bedrijfsproductiviteit. “Je ziet dat human capital en technologie steeds meer board-onderwerpen worden.”

Nederlandse organisaties zien zich niet alleen geconfronteerd met schaarste op de arbeidsmarkt, ook de economische en financiële situatie noopt tot het zoeken naar slimme manieren om het huidige werk met minder mensen te kunnen doen. Uit onderzoek van Rackspace Technology blijkt dat veel bedrijven hiervoor technologie inzetten. “Veel arbeidsplekken zijn te automatiseren”, zegt Boudewijn van Dulken, General Manager bij Rackspace Nederland. Het onderzoek laat zien dat 66 procent van de ondervraagde bedrijven denkt IT-functies te kunnen automatiseren. Maar ook activiteiten binnen de klantenservice (61 procent), bedrijfsvoering (61 procent), HR en administratie (57 procent) en verkoop en marketing (56 procent) komen in aanmerking voor automatisering.

IT wordt bedrijfskritiek

“We zien daarnaast dat het besef binnen directies en de board groeit dat technologie een cruciale rol speelt bij het verbeteren van de bedrijfsprestaties en het opvullen van personeelstekorten”, zegt Van Dulken. Hij trekt de vergelijking met de ontwikkeling van security tot een board-onderwerp. “Ook dat werd lang gezien als een IT-aangelegenheid, maar inmiddels beseft vrijwel iedere organisatie dat security een strategisch business onderwerp is en heeft het in toenemende mate ook die positie verworven binnen de directiekamers.” Dat IT niet langer een enabler is, maar daadwerkelijk als kritiek bedrijfsproces moet worden gezien, dringt langzaam maar zeker tot organisaties door, waarbij de banking sector volgens Van Dulken voorop loopt. “Maar ook technologische bedrijven als ASML, NXP en anderen beseffen steeds meer dat het core business is geworden. Dat zorgt ervoor dat de bemoeienis vanuit de board stringenter wordt.”

Board onderwerp

Het onderzoek van Rackspace laat dan ook zien dat 65 procent van de Nederlandse bedrijven de IT-investeringen verhoogt, ondanks het huidige economische klimaat. “De totale IT-uitgaven van een organisatie zijn vaak slechts een fractie van de totale opbrengst”, weet Van Dulken. “Directies zien steeds meer in dat wanneer hun organisaties effectiever met data omgaat ze snellere besluiten kunnen nemen en de time to market verkort. Daardoor gaat er meer budget naar IT. Maar ook op kostenvlak kan juist technologie helpen om uitgaven breder inzichtelijk te maken en ervoor te zorgen dat er effectiever wordt gewerkt. Dit zijn onderwerpen waar organisaties nu meer in investeren, hoewel de budgetten nog steeds niet boven de 1 tot 1,5 procent van de totale opbrengst komen.”

Brede capaciteit en expertise

Technologie om het tekort aan personeel op te vangen klinkt aantrekkelijk, maar een tool is niet te vergelijken met technisch onderlegde professionals. Voor bedrijven die hun core business buiten de IT hebben, is het vrijwel onmogelijk om deze mensen te vinden en aan zich te binden. Om van behouden nog maar te zwijgen. Van Dulken herkent dit beeld. “Rackspace kan hierin een mooie rol vervullen”, vertelt hij. “Wij hebben van oudsher natuurlijk veel IT-talent in huis en we kunnen mensen omscholen wanneer de vraag verschuift.” Bovendien helpt het acquisitiebeleid van het bedrijf. “We hebben onlangs een organisatie overgenomen die veel capaciteit heeft op het gebied van data en analytics. Zij werken vooral in de regio Asia Pacific, maar we zorgen dat we na zo’n overname gaan schalen. Niet alleen in regio’s, maar ook in de breedte. Hebben de medewerkers veel kennis van Azure? Dan brengen ze we dat ook bij op het vlak van AWS en Google.”

Bovendien is Rackspace wereldwijd actief en dat biedt klanten een dekkend netwerk. En daar komt de grote uitdaging om de hoek kijken: hoe behoudt je talent? “Daar zetten we sterk op in”, zegt Van Dulken. “De mobiliteit in de markt is enorm, dus we hebben heel veel aandacht voor onze werknemers. We willen dat ze voldoende uitdaging vinden in hun werk, mogelijkheden hebben om zich bij te scholen, interessante klanten en projecten bieden en zorgen voor een goed carrièrepad. Daarnaast hebben we veel aandacht voor culturele aspecten zoals diversiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Rackspace moet voor zijn mensen voelen als een warm bad, en ik denk dat we daar goed in slagen.”

De juiste match

Voordeel is dat klanten zich verzekerd weten van de juiste specialisten voor het juiste project. Want niet alleen wordt er gefocust op medewerkers, ook voor klanten geldt het warme bad, stelt Van Dulken. “Doordat we dus zowel onze klanten heel goed kennen, als onze mensen, zijn we in staat om snel te matchen. Dat betekent dat er IT-talent kan worden geleverd in een project dat perfect past bij de cultuur van die klant. Dat lijkt op het eerste oog een futiel detail, maar juist door mensen te matchen op bedrijfscultuur kunnen we de projecten bij klanten versnellen en naar een ongekend hoog niveau tillen.”

Dat wil overigens niet zeggen dat organisaties zelf helemaal geen technisch onderlegd personeel meer nodig hebben. Van Dulken: “Wanneer je een IT-project draait met externe leveranciers, is het cruciaal om zelf ook kennis te hebben van bijvoorbeeld architectuur en databases, maar ook te weten waar je data staat en welke tooling er gebruikt wordt. Deze aspecten zijn belangrijk om effectief een project te kunnen managen. Juist wanneer die kennis aan de klantzijde aanwezig is, kan een project sneller en efficiënter worden uitgevoerd.”

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie