Technologie voor virtuele lessen sluit vaak niet goed aan op de reguliere lesmethodiek

Redactie WINMAG Pro
Uit een onderzoek van de Bit Academy, een vernieuwende peer-to-peer opleiding voor ICT-onderwijs, blijkt dat virtuele lessen vaak niet goed aansluiten op de reguliere lesmethodiek, waardoor studenten interactie en menselijk contact missen. Bijna 90 procent (87%) van de Nederlanders mist menselijk contact en interactie tijdens een virtuele les. 

Naast menselijk contact en interactie, heeft 38 procent last van concentratieproblemen. Dit is niet vreemd gezien deelnemers die lessen vanuit huis volgen vaak last hebben van externe prikkels, zoals social media en familieleden die thuis zijn. Daarnaast wil 11 procent zichzelf kunnen controleren en evalueren tijdens een virtuele les. Uit het onderzoek van de Bit Academy blijkt dat 16 procent van de Nederlanders een virtuele les graag in eigen tempo wil afronden terwijl dit niet altijd mogelijk is. Andere deelnemers (8 procent) gaven aan dat ze juist individuele opdrachten missen.

Technologie moet beter worden afgestemd op lesmethodiek

Volgens de Bit-Academy onderstreept dit onderzoek dat er bij virtueel onderwijs een meer hybride lesmethodiek nodig is, waarbij het onderwijs op verschillende locaties kan worden verzorgd. Studenten krijgen hierdoor de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe hun onderwijstraject eruitziet. Bovendien krijgen ze meer keuze waar ze willen studeren, zonder dat reistijd een belemmering vormt. Daarentegen zullen docenten, die volgens een hybride model werken, meer met data werken, meer analyses verrichten en meer als coach optreden. 

“Hoewel COVID-19 onderwijsinstellingen heeft gedwongen om te kijken naar nieuwe technologie, wordt er over het algemeen genomen nog niet goed gekeken hoe technologie aansluit op reguliere lesmethodieken,” aldus Dennis Berkhof, mede-oprichter van de Bit Academy. “Hierdoor missen studenten of deelnemers vaak interactie en menselijk contact. Onderwijs op basis van een peer-to-peer of hybride model heeft een meer agile aanpak, waardoor het betere aansluiting vindt met nieuwe technologie.” 

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de huidige COVID-19 maatregelen verricht door MultiScope onder meer dan 1000 Nederlanders. 

 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie