Terugblikken en vooruitkijken: Mobiel

Redactie WINMAG Pro
Het ontwikkeltempo van smartphones, laptops en tablets lag dit jaar moordend hoog. Niet alleen werd er gewerkt met steeds hogere resoluties, ook de dualcore-processor werd de nieuwe standaard. Daarnaast maakte Windows Phone een comeback, dankzij de Mango-update.

Om het enorme aantal gebeurtenissen dit jaar zo overzichtelijk mogelijk te houden, hebben we het voor je opgedeeld per merk.

Samsung

Voor Samsung zal 2011 de geschiedenis ingaan als een topjaar. Het Koreaanse merk sluit 2011 namelijk af als grootste smartphone-fabrikant ter wereld. Grote verantwoordelijke hiervoor was de dit jaar gelanceerde Galaxy S II en de vorig jaar uitgebrachte Galaxy S. De S II was dit jaar, dankzij het mooie super amoled plus-scherm en de snelle dualcore-processor het toptoestel voor Google's Android. Naast hun eigen lijn liet Samsung ook zien goede zaken te doen met Google. De fabrikant bracht namelijk maar liefst twee Nexus-toestellen uit. De eerste verscheen aan het begin van het jaar, de Nexus S, de tweede in december, de Galaxy Nexus.

Ook doken de Koreanen massaal op de tablets. De vorig jaar geïntroduceerde 7-inch Galaxy Tab, kreeg dit jaar gezelschap van de Tab 10.1, Tab 8.9 en Tab 7.7. Al deze tablets maken gebruik van Android Honeycomb. Samsung richt zich dus duidelijk niet op één soort tablet, maar wil met al deze beeldformaten de consument iets te kiezen geven. Dit bleek ook uit de introductie van de Galaxy Note, die met een schermformaat van 5,3-inch precies tussen de grootste smartphone (de Galaxy S II) en kleinste tablet, de Galaxy Tab valt.

Ook was het merk erg actief op de notebookmarkt. Zo bood het merk met de luxe Series 9 een alternatief voor de MacBook Pro, met de Series 3, een compacte alleskunner, en met de Series 6 een zakelijk model. Noemenswaardig is ook de Series 5, een Chromebook. Deze netbook maakt gebruik van Google's ChromeOS, een besturingssysteem gebaseerd op de browser Chrome.


De Galaxy S II was voor Samsung het belangrijkste toestel dit jaar.

Nokia

Voor Nokia was het dit jaar erop of eronder. Door het succes van Android en iOS zagen de Finnen hun marktaandeel steeds kleiner worden. Het eigen Symbian leek geen potten meer te breken. De belangrijkste gebeurtenis voor de Finnen vond dan ook plaats in februari, waarin de samenwerking met Microsoft werd aangekondigd. Nokia gaat zijn smartphones voortaan uitrusten met het Windows Phone-besturingssysteem. We moesten echter tot november wachten op het eerste resultaat, twee toestellen uit de Lumia-reeks. Naast deze smartphone kondigde Nokia aan zich meer te gaan richten op opkomende markten zoals Azië en Afrika.

Nokia Lumia 800
De Lumia 800 moet ervoor zorgen dat Nokia weer meedoet in het smartphonesegment.

Sony Ericsson

Sony Ericsson was dit jaar vooral succesvol in het lage- en middensegment. Hun topmodel de Xperia Arc kon de concurrentie niet aan met toptoestellen van Samsung en HTC. Wel kwamen ze met interessant midrange-modellen, waaronder de Xperia Ray, Xperia Pro en Xperia Mini. Het belangrijkste nieuws werd echter tot het eind van het jaar bewaard. In oktober kondigde Sony aan Ericsson uit te kopen en door te gaan als Sony. Wat dit verder voor gevolg zal hebben voor nieuwe modellen is nog niet bekendgemaakt.

Apple

Voor Apple was het een jaar van uitersten. De iPhone 4 en later de iPhone 4S gingen als warme broodjes over de toonbank. Op de tabletmarkt is het merk dankzij de iPad 2, nog steeds de onbetwiste marktleider.

Ook de computerdivisie van de Amerikaanse fabrikant deed erg goede zaken, met nieuwe modellen van de iMac en MacBook Air. Daarnaast kwam Apple dit jaar met nieuwe versies van hun besturingssystemen. Zo was Mac OS X toe aan versie 10.7 (Lion) en iOS wisselde het rugnummer in naar 5. Toch werd al dit goede nieuws overschaduwd door de dood van ceo Steve Jobs. De topman die aan de wieg stond van het merk leed al geruime tijd aan kanker. Een aantal maanden voor zijn dood presenteerde Apple tweede man Tim Cook als zijn opvolger.

HTC

Voor HTC was 2011 geen topjaar. Het merk moest in verschillende segmenten zijn meerdere erkennen in andere fabrikanten. Zo kon HTC's topmodel van dit jaar, de Sensation, niet op tegen de Galaxy SII van Samsung en werd de Titan met Windows Phone overschaduwd door alle commotie rondom de Nokia Lumia 800.

Om zich beter te kunnen onderscheiden van de concurrentie nam HTC een meerderheidsbelang in Beats Audio. Dit audiomerk, bekend van de populaire Beats by Dr. Dre-koptelefoons zal gebruikt worden in de smartphones van de fabrikant. De eerste modellen verschenen dit jaar al, zoals de Sensation XE en XL. Naast de ingebouwde speaker is ook de meegeleverde hoofdtelefoon van Beats.

In navolging van de concurrentie kwam ook HTC met een eigen tablet, de Flyer. Het merk koos echter voor een geheel eigen weg. De 7-inch tablet maakt gebruik van het smartphone-besturingssysteem Android 2.3 en wordt geleverd met een pen.

LG

Rond LG was het vrij stil dit jaar. Het merk leverde wel als eerste een smartphone met een dualcore-processor, genaamd Optimus 2X. Deze snelle lancering had echter ook nadelen, de modellen van de concurrentie zoals de HTC Sensation en Samsung Galaxy SII beschikten over nog snellere hardware.

RIM

Het jaar van RIM kende een sterk begin. Met name in Nederland waren de BlackBerry-toestellen dankzij het gratis sms-alternatief BlackBerry Messenger niet aan te slepen. Toch ging met name de verkoop in de Verenigde Staten erg slecht. Aandeelhouders zagen hun aandelen steeds minder waard worden. RIM moest met nieuwe toestellen komen en dat deden ze dan ook. Maar liefst hun hele lijn ging op de schop. Toch ging het bij de meeste modellen om niet meer dan een opfrisbeurt. Een echt nieuw model was gelukkig ook, de Bold 9900, die een touchscreen combineert met een vast qwerty-toetsenbord.

Daarnaast kwam de fabrikant met een eigen tablet. De PlayBook maakt gebruik van het eigen QNX-besturingssysteem, maar was geen groot succes. Door de zware beveiliging voor zakelijke gebruikers was de tablet eigenlijk alleen maar echt bruikbaar voor BlackBerry-bezitters. Via een speciale verbinding met je smartphone was het mogelijk je mail te lezen en te versturen.
In november maakte RIM bekend met een nieuw besturingssysteem te komen.

De software, genaamd BlackBerry OS 10 is een combinatie van QNX en het BlackBerry OS. Naast een betere integratie met de eigen clouddiensten kan de software gebruikmaken van Android-apps.

Asus

Asus maakte dit jaar furore met hun Eee Pad Transformer. Deze tablet is leverbaar met een toetsenbord-dock met ingebouwde accu. Hierdoor wordt de accutijd flink verlengd en is het apparaat ook te gebruiken als een soort laptop. Verder kwam het merk met twee zogenoemde ultrabook-modellen. Dit door Intel bedachte segment moet de concurrentie aangaan met de MacBook Air-laptops van Apple. Asus geeft haar ultrabooks de naam Zenbook.

Lenovo

Lenovo zag zijn computerverkopen enorm stijgen dit jaar. De klassiek gelijnde ThinkPad-laptops kregen er met de X1 een wat moderner ogende variant bij. Ook kondigde de Chinese fabrikant op de IFA een ultrabook aan, de U300S. Net als veel laptopfabrikanten presenteerde Lenovo ook een eigen tablet, de op Android gebaseerde ThinkPad Tablet.

Toshiba

Ook Toshiba kondigde een ultrabook aan, de Portégé Z830. Daarnaast presenteerden de Japanners een zeer dunne tablet tijdens de IFA, de AT200. Dit 10,1-inch-model moet volgend jaar in de winkels liggen.

Toshiba Ultrabook
De Portégé Z830 is de eerste ultrabook van Toshiba.

Acer

Acer had geen al te best jaar. Dit was vooral te wijten aan de slechte markt voor netbooks, waar het merk flink op had ingezet. Door de opkomst van de tablet nam de verkoop van de netbooks enorm af. Toch kwam Acer dit jaar ook met een eigen tablets, de Iconia A500, W500 en A100. Bovendien sloot het een deal met Google voor het produceren van een eigen Chromebook, de Acer AC700 en kwamen ze als eerst dit jaar met een ultrabook, de Aspire S3.

Dell

Dell boekte dit jaar veel succes met hun XPS-laptoplijn voor consumenten. Daarnaast presenteerde het merk een geheel nieuwe Latitude-serie; stevige zakelijke laptops in formaten van 12 tot 17 inch en nieuwe Vostro-modellen.

HP

HP maakte begin dit jaar bekend dat het zou stoppen met de computerdivisie en deze in de verkoop te willen doen. Tot nu toe gaat de productie gewoon door en heeft 's werelds grootste computerfabrikant zelfs nieuwe modellen aangekondigd, waaronder ook een ultrabook. Het merk stopte wel met de tablets en smartphones die gebruikmaken van het eigen WebOS. De laatste modellen gingen voor bodemprijzen weg waardoor er met name in de Verenigde Staten een run op de toestellen ontstond.


Vooruitkijken

Wat zal 2012 gaan brengen? De mobiele markt is nog steeds enorm in beweging. Wat nieuw is, is over twee maanden alweer verouderd. Dit zal waarschijnlijk ook in 2012 het geval blijven. Asus heeft met de Eee Pad Transformer Prime de eerste tablet met quadcore-processor aangekondigd, die begin dit jaar in de Nederlandse winkels moet liggen. Dit zal vermoedelijk met name voor Android-apparaten de nieuwe standaard gaan worden. Eind februari tijdens de Mobile World Congress in Barcelona komen waarschijnlijk de meeste grote fabrikanten met eigen quadcore-smartphones en tablets. Naast een nieuwe hardware-standaard zal Ice Cream Sandwich de nieuwe softwarestandaard voor Android gaan zetten. Momenteel beschikt alleen de Galaxy Nexus over versie 4.0 van Android maar verschillende fabrikanten hebben al aangekondigd met updates voor huidige toestellen te komen. Daarnaast zullen bijna alle in 2012 uitgebrachte Android-smartphones en -tablets draaien op Ice Cream Sandwich, of wellicht een nog nieuwere versie.

Volgend jaar zullen zoals gewoonlijk weer bijna alle ogen op Apple gericht zijn. Vermoedelijk komt de Amerikaanse fabrikant met een opvolger van de iPad 2. Recente geruchten over de tablet spreken over een scherm van Sharp die de huidige resolutie zal verdubbelen. Daarnaast zijn de geruchten rondom de iPhone 5 ook weer opgelaaid. Wellicht dat beide modellen in 2012 in de winkel zullen liggen.
Een belangrijke gebeurtenis voor volgend jaar zal ook het uitbrengen van Windows 8 zijn. Niet alleen voor laptops en desktops zal dit van belang zijn, maar het zal vermoedelijk ook op tablets gaan verschijnen. Er gaan geruchten dat Nokia met een dergelijke tablet zal komen. Wat andere fabrikanten gaan doen is nog niet bekend, maar met name zakelijk gezien zouden deze Windows-tablets erg interessant kunnen worden. Dankzij de nieuwe Metro-interface is Microsoft's nieuwe besturingssysteem veel beter geschikt voor aanraakschermen.

Ook met de ultrabooks moet in 2012 het nodige gaan gebeuren. Intel heeft aangegeven meer korting te gaan geven aan fabrikanten zodat de prijzen lager zullen liggen. Ook zullen ze gebruik gaan maken van de opvolger van de Sandy Bridge-processoren, Ivy Bridge. Verschillende fabrikanten hebben aangegeven in 2012 met nieuwe modellen te komen, waaronder Samsung, Lenovo, HP en Dell.

Transformer Prime
De Asus Eee Pad Transformer Prime is de eerste tablet met een quadcore-processor.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie