Test: ASUS eee PC, de goedkoopste laptop ooit

Redactie WINMAG Pro

Voor laptops geldt meestal: hoe compacter, hoe duurder. Zo niet de eee PC van ASUS. Dit apparaatje kost nog geen 300 euro (ex btw), weegt nog geen kilo en kan precies dt wat veel gebruikers willen.Wij vertellen precies wat je met dit schattige en vooral betaalbare laptopje in huis haalt.

Hoe vaak komt het niet voor dat je van een (duur) apparaat of softwarepakket een smak geld neertelt en vervolgens maar 20 procent van de mogelijkheden benut? De consument lijkt dit steeds beter te beseffen. Niet voor niets zijn succesvolle producten vaak eenvoudig te bedienen apparaten die in n ding heel goed kunnen, zoals de Senseo, TomTom of iPod. Koffie zetten, van A naar B navigeren, muziek luisteren: zaken waar de consument cht op zit te wachten. Zonder overbodige knopjes, toeters en bellen.

900 gram
Ook ASUS lijkt dit te hebben begrepen en komt in samenwerking met Intel met de eee PC : een klein subnotebook die gemaakt is voor de behoeften van de gemiddelde computergebruiker. De prijs? Voor een schamele 300 euro wisselt dit 900 gram wegende apparaatje van eigenaar. Dat terwijl ultracompacte laptops vaak voor een achtvoud daarvan in de winkel liggen.

 

 

Het systeem kent geen harde schijf of dvd-station, maar draait vanaf een 4 GB flashdrive. Het systeem start daardoor razendsnel op: binnen 15 seconden na het aanzetten toont de desktop zich. Bovendien bevat het apparaatje door het ontbreken van een harde schijf geen bewegende onderdelen en is beter bestand tegen schokken.

Linux aan boord
De werkomgeving is net als het apparaat uiterst sober en eenvoudig. De eee PC bevat een aangepaste versie van Linux, met een gebruiksvriendelijke interface. Deze bestaat uit enkele grote knoppen met heldere aanduidingen als 'Documents', 'Web' en 'E-mail' voor het starten van applicaties, geordend in de tabbladen Internet, Work, Learn en Play. Pakketten als Firefox, Kontact (Outlook-vervanger), Thunderbird, Skype en OpenOffice.org volstaan voor de doorsnee desktop- en PIM-taken en met de ingebouwde WiFi-adapter surf je zo het net op. Dankzij de ingebouwde 0.3-megapixel-webcam is het laptopje ook geschikt voor videoconferencing.

Eventueel kun je wat extra applicaties vanaf het web installeren via de Linux-pakketbeheerder. ASUS heeft deze mogelijkheid echter bewust verborgen gehouden; hiervoor moet je met Ctrl+Alt+T een terminal openen en met een Linux-commando de pakketbeheerder opstarten. Software installeren past ook niet in het concept: een typische eee PC -gebruiker heeft volgens de gedachtegang van de fabrikant genoeg aan de voorgenstalleerde applicaties.

In de praktijk bevalt de eee PCheel behoorlijk, al is het beeldscherm net een maatje te klein om echt comfortabel te surfen. Gelukkig verschijnen er in de


Toekomstige modellen

ASUS heeft aangekondigd dat het niet bij dit model zal blijven. In de toekomst verschijnen uitvoeringen met een 8-, en 9-inch beeldscherm. Die laatste heeft een resolutie van 1024x600. Ook ondersteuning voor WiMAX zit in de pijplijn. WiMAX-modellen zullen voorzien zijn van Windows XP, omdat de ondersteuning onder Linux hiervoor nog te wensen over laat.

toekomst ook modellen met een ruimer scherm (zie kader hiernaast). Daarnaast is het toetsenbordje wat krap voor grote handen. We hadden graag 100 euro meer overgehad voor een iets groter beeldscherm en toetsenbord.

Geen laptopvervanger
Laten we duidelijk zijn: de eee PC is geen volwaardige vervanger voor de laptop. Daarvoor ontbreekt het aan functionaliteit, opslagcapaciteit en rekenkracht. Het concept van de eee PC is echter razend interessant voor studenten, treinreizigers, bijstandsgezinnen, maar ook voor zakenlieden die onderweg nota's en offertes willen uittikken en een PDA maar niks vinden. Velen hebben nu eenmaal ruim voldoende aan een ultracompacte laptop waarmee ze kunnen internetten, chatten en tekstverwerken.

Het is wachten op een n-tweetje met de NS, die binnenkort gratis WiFi in de trein gaat aanbieden.

 


 

SPECS:
Straatprijs: 272 (excl. btw) | CPU: Celeron M 900 MHz | Geheugen: 512 MB | Harde schijf: 4 GB (solid state) | Leverancier: o.a. Computer Pirates: www.computerpirates.com

 


 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie