Test: Projectmanagement in de browser

Redactie WINMAG Pro
Veel tijd kwijt aan het plannen, cordineren en administreren van projecten? Microsoft Enterprise Project Management 2007 zou deze taken efficinter moeten maken. WINMAG Pro testte de software in een hosted variant van internet service provider Perrit.

Wie projectmatig werkt, kent het wel: uren schrijven, de voortgang bijhouden, taken verdelen Soms lijkt het alsof je meer kwijt bent met dit soort taken, dan met het echte werk. Gelukkig schieten verschillende softwarepakketten te hulp bij het plannen van projecten. Enterprise Project Management (EPM) 2007 van Microsoft is een omvangrijk pakket dat al deze taken en meer omvat. Via de zakelijke internetprovider Perrit konden wij een 'hosted' variant proberen. Volgens Perrit zijn zij daarmee de eerste in Europa.

Zon hosted variant van software draait bij de provider (ook wel aangeduid als Software-as-a-service) en is geschikt voor bedrijven die de ICT graag uit handen geven. Zo hoeven ze zich geen zorgen te maken over installatie, onderhoud en back-up van de servers waarop deze software draait. Een bedrijf betaalt bij hosted software een vast maandbedrag per medewerker: 29.95 per maand.

Look and feel
Wie voor het eerst aan de slag gaat met EPM 2007 herkent direct de bekende Microsoft-vormgeving. Omdat het om een hosted variant gaat, voldoet de browser Internet Explorer om toegang


OORDEEL

+ documenten delen
+ projecten managen
+ urenstaten bijhouden
+ wiki
- overkill voor MKB (zij het dat je functionaliteiten kunt uitschakelen)

"Een goede oplossing voor grotere projectteams binnen bedrijven die de ICT graag uit handen geven."

te krijgen. De look and feel doet sterk denken aan Microsoft Outlook en dat is voor veel gebruikers een pluspunt. Wat misschien nog wel het meest opvalt aan het pakket is het aantal mogelijkheden. Om te beginnen maakt een gebruiker een project aan. Vervolgens kun je mensen toewijzen die een taak hebben binnen dit project. Zij houden hun activiteiten bij via takenlijstjes en urenstaten.

Handig is de mogelijkheid om documenten en afbeeldingen te delen. Het is zelfs mogelijk om een RSS-feed aan te maken van bestanden. Iemand die zich op deze feed abonneert blijft dus altijd op de hoogte! Ook e-mail-alerts behoren tot de mogelijkheden.

Mooie grafieken
Behalve lopende projecten biedt de software ook de mogelijkheid om inschattingen te maken voor toekomstige projecten. Deze optie helpt te bepalen


CASE
Het internationale bedrijf Pharmerit was op zoek naar een 'hosted' oplossing voor projectmanagement, communicatie, conferencing en samenwerking. Dienstverlener Perrit bundelde al deze toepassingen in het ook door ons bekeken Hosted EPM 2007. Sinds begin 2006 'draait' Pharmerit met de online software. Lees meer over hun ervaringen via deze link.
hoeveel tijd zon project kost. Aan de hand daarvan kan er een voorstel de deur uit. Een projectleider kan taken en urenstaten goedkeuren na gedane arbeid. Van deze gegevens kan EPM 2007 mooie grafieken presenteren.

Bijzonder is de optie om een wiki aan te maken. Natuurlijk kennen we dit fenomeen van Wikipedia, maar binnen bedrijven kan het bijhouden van een dergelijke verzameling aan informatieve paginas van onschatbare waarde zijn. Deze wiki werkt ongeveer hetzelfde als Wikipedia waardoor iedereen die bevoegd is nieuwe paginas kan aanmaken en bestaande paginas kan wijzigen.

Smartphone
Bij het gebruik van de software valt op dat er een groot aantal plugins gedownload moet worden om de software volledig werkend te krijgen binnen Internet Explorer. Weliswaar hoeft iedere plug-in slechts eenmaal te worden genstalleerd, maar het gaat wel om een stevig aantal. Vermeldenswaardig is de mobiele versie van EPM. De hosted variant biedt mensen met een smartphone de mogelijkheid om informatie over het project onderweg te raadplegen via de browser op hun toestel. Niet alle mogelijkheden zijn overigens toegankelijk in de mobiele versie. Slechts de takenlijsten, documenten en afbeeldingen zijn te bekijken.

Uit handen
Al met al is EPM 2007 in een hosted variant een goede oplossing voor grotere projectteams binnen bedrijven die de ICT graag uit handen geven. Voor een klein bedrijf is de overdaad aan functies waarschijnlijk wat overdreven, al zijn de functies naar wens in- of uit te schakelen. Zij zouden bij een webgebaseerde oplossing als Basecamp (www.basecamphq.com) ook goed terecht kunnen en een stuk voordeliger uit zijn. Alleen mis je dan de goede integratie met Microsoft Outlook.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie