Beter thuiswerken begint bij het netwerk

Geert van der Klugt
De coronacrisis heeft een gigantische impact op de economie en het bedrijfsleven. Omzetverlies is de nieuwe norm. En productiviteitsverlies kunnen we er niet bij hebben. Bedrijfscontinuïteit moet - ook vanuit huis - gewaarborgd worden. De technologie die daarbij helpt dien je naar eigen hand te zetten. Het thuisnetwerk, en daarmee een optimale netwerkverbinding, is geen uitzondering.

Volgens een aantal grote telecombedrijven is het aantal videoconferences in één maand tijd met 400 procent gestegen. We communiceren meer dan ooit. Aangezien de meeste bedrijven communiceren via AV over IP (Audio-Visual over Internet Protocol), en dergelijke communicatie een tol eist op het thuis- of bedrijfsnetwerk, wordt er van deze netwerken meer dan ooit verwacht. Enerzijds moet het bedrijfsnetwerk goed presteren. Anderzijds moeten thuiswerkers probleemloos met bedrijfsnetwerken en -applicaties kunnen verbinden. Dat laatste gaat niet zonder een toereikend thuisnetwerk. Laat dit thuisnetwerk te wensen over, dan is de verbinding ondermaats. En is de verbinding ondermaats, dan zijn de gevolgen gigantisch.

‘Mensen zijn gewoontedieren’, vertelt ArboNed-arbeidspsycholoog Jan Machek tegen de NOS. ‘En als je iemand bent die behoefte heeft aan de structuur en het sociale contact van een werkplek, kan het best lastig zijn als die context wegvalt. Continue "aan staan" ligt op de loer. Burnouts hangen boven het hoofd.’ Een onzekere toekomst zet velen op scherp. Spanning neemt toe. Werkt de technologie ook nog eens niet mee, dan kan dat zich uiten in overbelasting. Dat is niet alleen bijzonder vervelend voor de overbelaste werknemer, aangezien of haar werkzaamheden komen te vervallen, wat druk zet op de gehele organisatie. Dus is het noodzaak om alle mogelijke ongemakken weg te nemen. Bij het verbeteren van een thuiswerkomgeving, kan netwerkapparatuur een centrale rol spelen. Vandaar selecteerden we twee producten die de verbindingsproblemen van thuiswerkers verhelpen.

NETGEAR ORBI 4G LTE WI-FI

Zonder netwerkcontinuïteit is bedrijfscontinuïteit geen doen. Alhoewel Nederlandse providers alles op alles zetten om het landelijke netwerk up and running te houden, blijft er altijd kans op storing. Dat maakt een noodverbinding noodzakelijk. Kan je terugvallen op een alternatief netwerk, dan ben je vrijwel altijd verzekerd van bereikbaarheid. LTE routers stellen je in staat om een SIM-kaart te plaatsen en een 4G-signaal te routen. Tegelijkertijd zijn dergelijke routers vaak prima bruikbaar als primaire Wi-Fi- of LAN-router.

Op CES 2020 lanceerde NETGEAR een gloednieuwe 4G LTE Wi-Fi router. Na het plaatsen van een SIM-kaart beschik je over een draadloos netwerk van 125 vierkante meter. De router heeft een ingebouwd kabelmodem. Daardoor schikt het model ook als kernonderdeel van een glasvezel-, DSL- of dergelijk kabelnetwerk. Integratie met beheerdashboard NETGEAR Insight is aanwezig. Het model is bijzonder goed inzetbaar bij klein- en middenbedrijven, en leent zich daarmee niet alleen voor nu, maar evengoed wanneer we terugkeren naar kantoor.

NETGEAR NIGHTHAWK M2

Waar Orbi 4G LTE van zowel een kabel- als LTE-modem voorziet, specialiseert NETGEAR’s Nighthawk M2 zich in het laatste. De M2 is één van de allerbeste mobiele routers die de markt op dit moment te bieden heeft. Na het plaatsen van een SIM-kaart die in een 4G-verbinding voorziet, heb je de mogelijkheid om tot wel 20 devices te verbinden. Op papier staat de router snelheden van tot wel 1Gbps toe. In de praktijk blijf je afhankelijk van de provider, maar één ding is zeker: de M2 zendt als geen ander.

Hoewel vrijwel elke Nederlandse woning voor een kabelverbinding in aanmerking komt, laat de snelheid soms te wensen over. Kies je een geschikte provider en gebruik je een LTE-modem als de Nighthawk M2, dan doet de snelheid absoluut niet onder voor een kabelverbinding. En op bedrijfsterreinen waar überhaupt geen kabels zijn gelegd, blinkt LTE-technologie al helemaal uit. Het lichtgewichte device is overal mee naartoe nemen en in een handomdraai op te zetten. Dat maakt de M2 niet alleen investeringswaardig als verbinding tijdens de thuiswerkperiode, maar evengoed voor op het moment dat we weer reizen.

De opvolger van de Nighthawk M2 staat in de steigers. Hoewel de Nighthawk M5 reeds verkrijgbaar is in de Verenigde Staten, laat een Nederlandse release op zich wachten. Dit omdat de M5 innoveert door 5G-verbindingen toe te staan, en het 5G-netwerk in Nederland nog niet gereed is. Tot die tijd is M2 een uitstekende oplossing

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert