Tim Cook, niet zomaar 'de opvolger van'

Redactie WINMAG Pro
Aandelen kelderen. Dit is geen direct probleem, aandelen kelderen wel vaker. Maar wanneer je Apple heet en jouw aandelen kelderen, buitelen analisten over elkaar heen om de daling te verklaren.

En dalen, dat doen de aandelen van Apple al de hele maand december. De eerste vraag die je je zou moeten stellen is: is de daling te verklaren? Analisten schreeuwen moord en brand waarna het bedrijf in kwestie de week erop weer vrolijk stijgt. Heeft Apple iets te vrezen? Brian Battle, Director of Trading bij Performance Trust Capital Partners in Chicago, zegt tegen Reuters dat dit een managementtest is voor het bedrijf, hoe goed Apple het gaat doen zonder Steve Jobs. En dus zijn de ogen op Tim Cook gericht. Wantrouwend wordt de man die niet Steve heet bekeken door critici. Kan hij wel leiden, zoals Steve dat kon?

Steve Jobs of Tim Cook

Dat Steve Jobs de enige zou zijn die het bedrijf in goede banen kan leiden is een idee dat leeft, maar doet Tim Cook ernstig tekort. Jobs was een visionair met uitstekende leiderschapskwaliteiten, maar hij is niet alleen verantwoordelijk voor het succes van Apple. Laten we niet vergeten dat Tim Cook ingehuurd werd door Jobs om de internationale teugels van Apple weer strak te trekken. Hij zorgde ervoor dat Apple geen pakhuizen vol onderdelen en producten meer had door de lijnen tussen producent-consument korter te maken. Immers, opslag dat niet verkoopt, kost je geld. Ook zorgde hij voor een strakke supplychain waar andere electronica-fabrikanten jaloers op zijn. Zo kon Apple naar vraag produceren, en kon er binnen korte tijd flinke winst gemaakt worden. 

Tim Cook heeft dan geen lange, maar wel degelijk een belangrijke en zeer zeker invloedrijke historie bij het bedrijf uit Cupertino, Californië. Zijn strategische visie was de ruggengraat die de aanbeden Apple-producten mooi liet zijn. Het is niet vreemd dat we altijd over Steve Jobs praatte als de 'visionair' van Apple. Hij wist als geen ander het gezicht te zijn van het merk. Maar de schaduw van Jobs was, samen met vormgever Jonathan Ive, wel degelijk Tim Cook.

Tim Cook aan het roer

Verandert er dan iets bij Apple met Cook aan het roer, als hij al zo'n belangrijke positie innam binnen het bedrijf? Jazeker, en de veranderingen zijn nu al zichtbaar. Het is geen toeval dat de toon binnen Apple lichter wordt. Waar Jobs een ongeleid projectiel leek maar wel vol goede ideeën zat, is Cook juist berekenend. Ook met goede ideeën, maar dan op het gebied van bedrijfsvoering. Maar producten maak je niet in je eentje, en dat is ook altijd zo geweest bij Apple. Daarom hoef je je ook geen zorgen te maken om het bedrijf Apple. Tim Cook is immers niet 'de opvolger van', maar iemand met ervaring en kennis noodzakelijk om het bedrijf draaiende te houden.

Dit raakt meteen de kern die fans van het merk Apple liever negeren: Apple is een bedrijf. Het zet zichzelf dan wel neer als de 'rebel', als een concept in design, het blijft een bedrijf. En die moeten winst maken. Je wordt niet zomaar zo waardevol als Apple. Deze waardevolle positie heeft Apple mede te danken aan Tim Cook. Daarmee is hij in feite een aanjager van succes en zorgde hij voor een geldbron die het bedrijf in staat stelde om een visie te verwezenlijken of in ieder geval door te zetten, een visie zoals die nu nog gevoerd wordt door het bedrijf.

En laten we vooral niet vergeten dat Cook persoonlijk door Jobs is aangewezen als zijn opvolger. Cook is geen toevallige kandidaat, het is een CEO die al jaren werd klaargestoomd om Apple te leiden door de taken van Jobs waar te nemen als deze te ziek was om zijn functie uit te voeren. Waar Apple-liefhebbers dus goed aan zouden doen, is Tim de steun geven die ze ook Steve gaven. Want het bedrijf is ook bij hem in goede handen. Hij kent Apple, hij weet wat Apple nodig heeft. En hij weet wat de consument van Apple nodig heeft, ook al weten ze dat zelf nog niet. Of deze steun de aandelen weer zal doen stijgen is maar de vraag, maar goed, aandelen kelderen wel vaker. 


1960: Tim Cook wordt geboren op 1 november in Mobile, Alabama USA

1982: Cook studeert af als Industrieel Ingenieur; gaat werken bij IBM

1994: Hij verlaat IBM en wordt Chief Operating Officer voor de reseller divisie bij Intelligent Electronics

1997: Hij vertrekt naar Compaq, waar hij vice president for Corporate Materials wordt

1998: Na enkele maanden vertrekt hij alweer om bij Apple te gaan werken als senior vice president for worldwide operations na een gesprek met Steve Jobs

2000: Zijn positie bij Apple verandert en hij wordt senior vice president for worldwide sales. Toen al had hij veranderingen doorgevoerd in de productie van Apple-producten

2005: Cook wordt chief operating officer en neemt de taken van Jobs tijdens zijn afwezigheid

2011: De gezondheid van Jobs gaat achteruit, en Cook neemt enkele ceo-taken over. Later dit jaar wordt Cook benoemd als opvolger van Jobs. Kort daarna overlijd de laatste

2012: Apple lanceert enkele nieuwe producten en wordt het meest waardevolle bedrijf ter wereld

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie