Tips voor het MKB om duurzaam te ondernemen (deel 2)

Redactie WINMAG Pro

Het lijkt misschien alsof je als kleine mkb-organisatie nauwelijks impact op een duurzame toekomst voor de wereld kunt hebben, maar schijn bedriegt. Iedereen, van de grootste multinational tot de kleinste startup, kan én moet deel uitmaken van de oplossing. Is het niet uit altruïstische overwegingen, dan wel uit zakelijke belangen. Maar waar begin je? En is duurzaam ondernemen niet ook duurder ondernemen? Epson verzamelde voor deze driedelige serie tips, waarmee je direct aan de slag kunt en ook nog geld kunt besparen.

In deel één van deze driedelige blogserie, bespraken we hoe je de duurzaamheidsdoelen kiest die bij jouw organisatie passen, hoe kleine aanpassingen in je gebruik tot aanzienlijk milieuwinst kunnen leiden en op welke manieren je zoal energie kunt besparen. Vandaag nemen we de logistieke processen en partners en leveranciers onder de loep.

Optimaliseer je logistieke processen

Hoe komen jouw producten bij je klanten en distributeurs? Rijden er bijvoorbeeld geen halflege vrachtwagens rond? Is het mogelijk om je producten kleiner te maken of de verpakking anders vorm te geven, zodat je de ruimte efficiënter kunt gebruiken en er meer tegelijkertijd kan worden vervoerd? Maak je gebruik van slimme logistiek-oplossingen? Er is in de praktijk vaak veel mogelijk om de CO2-voetafdruk van logistieke processen te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van moderne logistieksoftware, die de transportvloot harmoniseert en orkestreert.

Rijden er twee halflege vrachtwagens rond, dan is het zinnig om de lading van de ene wagen in de andere over te laden. Slimme logistiekoplossingen berekenen de optimale route, de optimale overdrachtspunten én zorgen ervoor dat je producten op tijd bij je klanten zijn, zonder dat je hier omkijken naar hebt. Bij Epson investeren we voor Europa in nieuwe EURO 6-vrachtwagens, die voldoen aan de hoogste Europese normen voor commerciële vrachtwagens en veel schoner en efficiënter zijn. We werken ook met logistieke partners die de nieuwste technologie en designs voor hun schepen gebruiken om frictie en brandstofverbruik te verminderen.

LEES OOK: Tips voor het MKB om duurzaam te ondernemen (deel 1)

Werk met duurzame leveranciers en partners

Net zoals jijzelf te maken kunt krijgen met klanten of opdrachtgevers die duurzaamheidseisen aan je stellen, kan je er zelf natuurlijk ook voor kiezen om hier alert op te zijn. Een voorbeeld uit ons eigen bedrijf: we hebben een aantal grote klanten, die hun CSR-status moeten rapporteren conform de Europese richtlijnen. Deze klanten vragen ons om aan te tonen dat we een leverancier zijn die ethisch en sociaal verantwoord onderneemt, zodat zij dit in hun rapportage op kunnen nemen en het aan hun klanten en auditors kunnen laten zien.

Wij, op onze beurt, vragen aan al onze leveranciers, van groot tot klein, om een gedragscode te ondertekenen, die voorschrijft dat ieder onderdeel van een product en ieder aspect van een dienst een ethische en duurzame basis heeft. Zo kunnen we met elkaar duurzaamheid door de hele keten realiseren.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie