Toezichthouder moet nieuws Facebook en Google monitoren

Jordi Smit
Een toezichthouder moet in de toekomst ervoor zorgen dat verspreid nieuws via Google en Facebook te vertrouwen is. Dat stelt een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Britse overheid.

Taken toezichthouder

Techbedrijven die hun gebruikers op grote schaal nieuws aanbieden, moeten hun lezers helpen om nepnieuws te herkennen. Een toezichthouder moet ervoor zorgen dat de techbedrijven zich ook aan die taak houden. 'Hoewel elk platform een oplossing moet bedenken die bij hun gebruikers past, moeten die inspanningen onder toezicht van de regelgevende instanties worden geplaatst', stelt het onderzoek. 'Deze taak is te belangrijk om volledig over te laten aan het oordeel van commerciële entiteiten.'

Aanpak techbedrijven beoordelen

In eerste instantie zou een toezichthouder alleen de aanpak van de techbedrijven beoordelen. Als die ondermaats is, moeten volgens het onderzoek striktere maatregelen worden genomen. De toezichthouder moet volgens het onderzoek de macht hebben om medewerking bij de bedrijven af te dwingen.

LEES OOK: Facebook verwijderen maakt gelukkiger

Linktaks

De onderzoekers zien echter niets in een zogenoemde linktaks, waarbij bedrijven moeten betalen voor het verspreiden van nieuws. 'Draconische en riskante maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven als Google hun nieuwsdienst in zijn geheel terugtrekken', aldus Frances Cairncross tegen de BBC.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi