Top-5 mobiele veiligheidsdreigingen in 2020

Redactie WINMAG Pro
Nog even snel een e-mail beantwoorden op je smartphone of rapporten laten ondertekenen via een tablet. Mobiele apparaten zijn in ons werkende en privé leven onmisbaar geworden. Dit betekent ook dat de beveiliging van gevoelige informatie heel wat ingewikkelder is geworden.

We hebben een Top-5 samengesteld van mobiele veiligheidsdreigingen waar je in 2020 maar beter rekening mee kan houden. Uiteraard reiken we je ook voor deze dreigingen een oplossing aan. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. 

1. Datalekken

Een datalek is het met of zonder opzet delen van beveiligde informatie. Datalekken zijn de grootste bedreiging voor de veiligheid van een bedrijf. De kans op een datalek is groot, omdat het vaak een onbedoelde menselijke fout betreft. Gebruikers nemen vaak onbedoeld ondoordachte beslissingen over welke apps hun informatie kunnen zien en overdragen. 

Om dit te vermijden installeer je een hulpprogramma, die apps scannen op ‘lekgedrag’ en blokkeren wanneer dat nodig is. Daarnaast is het raadzaam om op ieder mobiel apparaat een firewall en een antivirusprogramma te installeren. 

2. Social engineering: phishing

Met social engineering wordt bedoeld het misbruiken van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, angst en onwetendheid. Het is eigenlijk al een eeuwenoude tactiek. Een van de meest voorkomende vormen van social engineering is phishing. Dit is een vorm van internetfraude waarbij de cybercriminelen mensen naar een nep website lokken om persoonlijke gegevens af te dwingen. 

Vaak gebruiken de fraudeurs hiervoor e-mails. Mobiele gebruikers lopen een groot risico om slachtoffer te worden van phishing via e-mail. Dat komt door de manier waarop veel mobiele e-mailprogramma’s alleen de naam van de afzender weergeven. Daardoor is het gemakkelijk om het bericht te laten voordoen alsof deze afkomstig is van iemand die je kent of vertrouwt. 

Een goede e-mail filter kan dit probleem grotendeels voorkomen. Daarnaast moet je altijd je gezonde verstand gebruiken. Klik nooit op een link in een e-mail die je niet vertrouwd of van een afzender die je niet kent. Vul daarnaast ook nooit zomaar gegevens in op internet. 

3. Onbeveiligde wifi-verbindingen

Een mobiel apparaat is zo veilig als het netwerk waarmee het gegevens verzendt. In een tijdperk waarin we allemaal voortdurend verbinding maken met openbare wifi-netwerken, betekent dit dat onze informatie vaak niet zo veilig is als we denken. Openbare wifi is één van de favoriete plekken voor hackers, omdat dit netwerk vaak niet beveiligd is en dus makkelijk te kraken is.

Het is daarom belangrijk om je verkeer te versleutelen via een Virtual Private Network-verbinding. Met VPN creëer je een privaat netwerk, waarbij je IP-adres verborgen blijft. 

VPN versleuteld de verbinding tussen jou en de externe server, waardoor je veilig toegang hebt tot het internet. Omdat je IP-adres verborgen blijft helpt deze tool je om online surfen te anonimiseren, waardoor je een veilige online werkplek creëert. Waar je ook bent. 

4. Verouderde mobiele apparaten

Verouderde smartphones en tablets aangesloten op het netwerk vormen een groot risico voor de veiligheid van bedrijven. Dit komt omdat ze meestal geen garanties bieden voor het tijdig doorlopen van software-updates. 

Dit is met name het geval op het Android-front, waar de overgrote meerderheid van de fabrikanten inefficiënt is in het up-to-date houden van hun producten. Zowel met updates voor het besturingssysteem als met de kleinere tussentijdse beveiligingspatches. Daarnaast zijn er heel wat oudere mobiele apparaten die niet ontworpen zijn om updates te krijgen.

Kies daarom bewust voor mobiele toestellen die wel tijdig en betrouwbaar updates ontvangen en zorg zelf voor een goed veiligheidsnet. Of installeer een toepassing die je verplicht om tijdelijk updates te doorlopen. Indien je de update niet uitvoert, zorgt de applicatie ervoor dat je als gebruiker geen toegang krijgt tot bijvoorbeeld bedrijfsgegevens.

5. Spyware

In veel gevallen is het niet de malware waar gebruikers zich zorgen over moeten maken, maar over spyware die wordt geïnstalleerd om de locatie en gebruikspatronen bij te houden. Spyware is software die is geïnstalleerd zonder je toestemming. Of het nu gaat om een traditionele computer, een applicatie in je webbrowser of een app op je mobiele telefoon. Kort gezegd stuurt spyware persoonlijke, vertrouwelijke gegevens door naar een aanvaller. 

Deze informatie behelst bijvoorbeeld rapporten van je online surfgedrag of aankopen, maar de spyware kan ook worden ingesteld om zaken als toetsaanslagen, creditcardgegevens, wachtwoorden of aanmeldgegevens te registreren. In het ergste geval wordt je slachtoffer van online identiteitsfraude.

De oplossing is een goede anti virusscanner en malwaredetectie te installeren die deze spyware elimineert voordat ze de kans hebben om je gegevens te verzamelen.

Voorkom mobiele cyberdreigingen

Veilig werken met elk mobiel toestel, zodat je geen slachtoffer wordt van cyberdreigingen. Voorkomen is beter dan genezen, wordt altijd gezegd. Dat geldt ook voor de mobiele veiligheidsdreigingen van 2020. 

Beveilig daarom je mobiele data op ieder toestel, zoals tablet en smartphone. Gebruik een beveiligde VPN-verbinding als je via een openbaar Wifi het internet op wilt. Wees alert op malafide phishing e-mails. Klik daarom nooit op een link of bijlage afkomstig van een onbekende afzender. 

Zorg voor up-to-date software en een goede anti virusscanner en malwaredetectie. Naast alle hulpmiddelen is het gebruiken van je gezonde verstand ook een goede raadgever om geen slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie