Toshiba: daarom verdwijnt het woord mobiel in 2019

Jordi Smit
Een vriend vroeg mij onlangs wat de belangrijkste mobiele trends worden voor 2019. ‘Jij kan het weten’, zo zei hij, 'want jij werkt toch met mobiele apparatuur?' Mijn antwoord was simpel. Laat dat woord ‘mobiel’ er maar af: mobiel wordt de norm.

Of het nu buiten of binnen de werkomgeving is, iedereen werkt straks mobiel. Dus we zullen komende jaren niet langer meer spreken over mobiele trends. We leven én werken mobiel. Niet 'mobile first', maar ‘mobile default’ is het uitgangspunt. Voor de consument is dat natuurlijk al wat langer aan de gang. We gamen, betalen, bellen, berichten en houden onze hartslag bij op het mobieltje. Dat wordt alleen nog maar meer. Voor het werk zal dat niet veel anders zijn. Toch liggen in onze werkomgeving nog wel wat uitdagingen op de loer die serieuze aandacht vragen om veilig en makkelijk (mobiel) te werken.  

Een eerste uitdaging is integratie. Waar de smartphone voor de consument het toestel is dat prima een eigen leven kan leiden, is de mobiele oplossing voor de zaak altijd onderdeel van het bedrijfsnetwerk. Al was het alleen al omdat we ook verschillende bedrijfsapplicaties willen ontsluiten. Zowel op onze laptop, tablet als tegenwoordig op een hybride 2-in-1 die we als tablet én laptop in één apparaat gebruiken. Dan is het wel prettig dat apparatuur in een gestandaardiseerde omgeving draait. Daarmee halen we makkelijk gegevens uit de cloud, of vanaf ons serverpark binnen de muren van de eigen organisatie. En aangezien het aantal (vernieuwde) bedrijfsapplicaties en type devices steeds sneller groeit, is effectieve integratie van mobiele apparatuur dus van groot belang.

Mobiliteit aan je broekriem

Zo kijken ook steeds meer organisaties hoe ze medewerkers die hun handen vrij moeten houden voor andere werkzaamheden, eveneens kunnen uitrusten met pc-functionaliteit. Daarvoor is de mini pc op het Windows 10 IoT-platform met slimme werkbril een uitkomst. In tegenstelling tot de bekende Google Glass, die niet uitgevonden is voor een zakelijke omgeving, kan een mini pc aan de broekriem, in combinatie met volwaardige Windows functionaliteit op je neus, fabrieks- of magazijnmedewerkers enorm helpen hun weg te vinden. Op de slimme Augmented Reality bril krijgen ze zo allerlei instructies op het vizier. Bij dergelijke nieuwe toepassingen, waarbij mobiel uiteraard ook de norm is, is integratie opnieuw erg belangrijk.

Integratie en veiligheid op orde

En last but not least, is de veiligheid van groot belang. Als mobiel de norm is, moeten jouw collega’s er ook standaard vanuit kunnen gaan dat je op een veilige manier toegang hebt tot de laptop, tablet of mini pc. Daarbij heeft het traditionele wachtwoord zijn langste tijd gehad. Zo nu en dan komt er nog wel eens een top 10 lijstje voorbij van de slechtste wachtwoorden allertijden. Denk aan de 12345, die al tijden op nummer één staat. Dat ranglijstje wordt straks ook passé. Komende jaren vertrouwen we op biometrie. Zo wordt onze vingerafdruk of irisscanner gemeengoed voor een veilige toegang tot onze mobiele apparatuur. Steeds meer hardwareleveranciers bieden dergelijke securityfunctionaliteit al standaard aan. Niet vreemd, want als steeds meer dingen in je bedrijf aan het internet komen te hangen, is het verdomd belangrijk dat dit kapitaal goed beschermd wordt. Zo kun je goed en veilig zakendoen in 2019!

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi