Toshiba Satellite: notebookinnovatie in een notendop

Geert van der Klugt
1990. De decenniastart waarmee het laptop- en notebooklandschap voor goed veranderde. Met de IBM Thinkpad-lijn heerste Lenovo in de vroege jaren 90 als definitieve mobiele PC-koning. De introductie van de Toshiba Satellite-serie bracht daar verandering in. In de zwaar concurrerende notebookmarkt, middenin een periode van voorheen ongekende innovatie en roering, deed een nieuwe speler zich voor. De gevolgen van dien sommen we vandaag de dag op tot een legacy – een waarlijk nalatenschap.

Vraag je een doorgewinterde Japanse IT’er naar de dynabook Satellite (Japanse benoeming Satellite-lijn), dan valt er een gezichtsuitdrukking van bijna zoete herkenning te verwachten. Niet zonder reden. De Satellite-lijn innoveerde. Van instapniveau-notebooks tot devices die geschikt waren voor de toentertijd populaire home theaters (ofwel home theater PC’s) : modellen gedurende de periode van introductie varieerden groots.

Toshiba Satellite

Tot HTPC-systemen in 2007 vervangen werden met digitale mediaspelers en Smart TV’s, inmiddels met Netflix en een Chromecast, domineerde Toshiba. Vergis je echter niet: waar een Chromecast wijdverspreid verkrijgbaar is, waren HTPC’s in vroege, populaire jaren niet voor Jan Alleman weggelegd. De introductie van een systeem waarmee personal computing samenging met het afspelen van video en audio, ging logischerwijs gepaard met verbazing. Consumenten achtte de technologie futuristisch; Toshiba slaagde in het behalen van een topmarktpositie.

Goed, de successchets van de productreeks staat vast. Echter, om een beeld te krijgen van de producten die over de jaren heen bijdroegen aan dit succes, helpt de uitlichting van voorbeelden. Dit zijn twee van de toonaangevendste modellen binnen Toshiba’s Satellite-lijn.

SATELLITE 1400-103

Eén van de vroegste laptops in de productreeks: de Toshiba SATELLITE 1400-103. Qua retrogevoel steekt de 1400-103 met kop en schouder boven zijn jaargenoten uit. Met een geleverd RAM- geheugen van 256MB; een schijfcapaciteit van 20GB en een antieke Mobile Intel Celeron Processor (1,33 GHz) raden wij geen mens aan om het apparaat te overwegen voor gebruik. Ondanks dat, rekening houdend met een langlopende geschiedenis, is de SATELLITE 1400-103 een uitgebreide vermelding waard.
 

  • Mobile Intel Celeron Processor
  • 2 GB
  • Tot 1024MB RAM

Toshiba Satellite Pro C650-197

Bijna tien jaar oud en nog altijd bruikbaar. Beschik je over een Pro C650-197, reken jezelf dan een gelukkig man. Of vrouw. Ver voor zijn tijd, op het moment van uitgave: zo ver, dat dagelijks gebruik – mits de laptop enigszins net onderhouden is – vandaag de dag nog altijd niet uitgesloten is.
 

  • Release: 2010
  • Intel Core i3
  • 320 GB HDD
  • Tot 8GB RAM

 

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert