Banken blijven huiverig over dienstverlening cryptocurrencies

Twee derde Nederlandse crypto-bezitters wil beheer overlaten aan banken

Peter Güldenpfennig
De Dag van de Crypto, gek genoeg een tweedaags evenement, is van start gegaan in RAI Amsterdam. Daar presenteerde opiniepeiler Maurice de Hond zijn onderzoek onder Nederlandse crypto-bezitters. Een groot deel van die groep zien graag dat banken hun beleggingen beheren, maar banken zelf blijven huiverig.

Beeld: Dag van de Crypto - Dexter Reijsmeijer.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Dag van de Crypto, onder Nederlandse crypto-bezitters laat zien dat 66 procent van de mensen die nu cryptomunten heeft gekocht bij een exchange (zoals Coinbase) of een retailer (zoals BitmyMoney, Litebit, Bitonic of BTCdirect) zijn crypto-beleggingen liever via zijn bank zou regelen. Bovendien zou een kwart van de de ondervraagden die nu nog niet is ingestapt in cryptocurrency-beleggingen hier wel interesse in hebben als dit via een bank zou kunnen. Dit staat haaks op mensen die al vroeg zijn ingestapt en zich juist prettig voelen bij weinig toezicht.

Banken blijven huiverig over cryptocurrencies

Banken zijn echter huiverig en stappen niet in op de vraag naar dienstverlening. Het probleem ligt volgens Vincent Everts, crypto-watcher en organisator Dag van de Crypto, bij de toezichthouders: ‘Tijdens Dag van de Crypto hebben we gevraagd of crypto-bezitters willen dat de banken professionele dienstverlening geven. Bijna iedereen stak zijn vinger op. Maar de banken durven het niet aan. Waarom is dat? De toezichthouders zeggen niet dat het niet mag, maar ze zeggen eigenlijk: “we vinden het belangrijk, maar we willen innovatie niet ‘killen’ en dus we gaan niet aan regelgeving doen.”

Dat is voor banken niet voldoende, aldus Everts: ‘Geen regelgeving, is hetzelfde als wél regelgeving. De grote banken hebben namelijk expliciet toestemming nodig. Die kunnen niet een jaar later pas te horen krijgen: dat had je nou weer niet mogen doen.’

Dag van de Crypto

Wel banken, geen overheid

Ondanks dat cryptobezitters graag zouden zien dat hun banken instappen in het leveren van dienstverlening rondom cryptocurrencies, zien ze geen rol weggelegd voor de overheid in het reguleren van cryptomunten. 82 procent van de mensen die cryptomunten bezitten, heeft echter geen behoefte aan overheidsbemoeienis middels regulering. Ook de mensen die geen cryptomunten hebben, zijn er niet en masse overtuigd van een rol voor de overheid: slechts 46 procent van de mensen is voorstander van regulering.

Dag van de Crypto

De Dag van de Crypto vind deze week plaats en is live te volgen via de website.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter