Nieuwe datacenter beschikt over in-house ontwikkeld koelingssysteem

Ultramodern nieuw datacenter in Amsterdam Zuidoost

Jeroen van Onselen
Switch Datacenters heeft zijn plannen bekendgemaakt voor de bouw van een nieuw datacenter op het campusterrein van Switch AMS1 in Amsterdam. Het 1.700 m2 grote datacenter zal worden verhuurd aan een enterprise-organisatie, een managed-colocatieprovider of een cloudprovider die een eigen datacenter in Amsterdam wil vestigen.

Het nieuwe datacenter komt te staan in Amsterdam Zuidoost, een gebied met een hoge dichtheid als het gaat om beschikbare glasvezels. In totaal zijn op de locatie van het nieuwe datacenter 460 dark fiber verbindingen beschikbaar.
 
In het gebruik biedt het nieuwe datacenter van Switch Datacenters schaalbare power feeds met een capaciteit die modulair kan worden geschaald van 2 MVA naar 10 MVA. De gebruikte koeling technologie resulteert volgens de berekeningen van Switch Datacenters in een ultra-lage, uiterst energie-efficiënte pPUE waarde van 1,04.
 
Het nieuw te bouwen datacenter moet tegen een stoote kunnen. CEO en oprichter van Switch Datacenters Gregor Snip: “Een grote enterprise organisatie, een managed colocatie provider of een grote cloud provider zal met dit datacenter kunnen voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van beschikbaarheid. Zelfs de meest veeleisende en missie-kritische business applicaties kunnen vanuit dit nieuwe datacenter worden gefaciliteerd. Evenals bij de andere datacenters die wij hebben opgeleverd, zal dit nieuwe datacenter zeer redundant en streng beveiligd worden uitgevoerd met een hoge connectiviteitdichtheid. Daarmee zal de gebruiker gemakkelijk in staat zijn om te voldoen aan enterprise-standaarden zoals ISO 27001 en PCI DSS. ”

OCP

In het datacenter is straks plaats voor Open Rack Systemen die gebaseerd zijn op OCP (Open Compute Project). Een recent opgeleverde datahal in het naastgelegen retail colocatie datacenter voldoet eveneens aan de eisen die vanuit OCP aan een datacenter worden gesteld.

Gepatenteerde koelling

Een belangrijke innovatie uit de koker van het engineering team van wholesale data center provider Switch Datacenters, is een in eigen huis ontwikkelde en gepatenteerde indirect adiabatische koelingtechnologie (patent nummer: WO 2017:213497). Deze gepatenteerde technologie wordt gebruik voor datacenter development projecten. Het patent beschrijft ‘een uitvinding gerelateerd aan een datacenter voor IT en/of telecom apparatuur, met name servers, bestaande uit een gebouw met een tussenverdieping bedoeld voor het dragen van IT en/of telecom apparatuur, met name servers,  alsmede koelsystemen voor koeling van IT en/of telecom apparatuur, met name servers, om oververhitting van IT en/of telecom apparatuur tegen te gaan, met name van servers.

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen