Van analoge horloges naar de smartwatch

Arlaine van Huffelen
De smartwatch is een verlengstuk van je telefoon. Zo ben je altijd bereikbaar. Voor velen een goede reden voor de investering in een smartwatch; voor anderen juist een nadeel. Is het immers wel nodig om altijd bereikbaar te zijn?

Met een smartwatch om je arm ben je niet meer genoodzaakt om je telefoon uit je broekzak te halen. Niet meer voor de tijd - en niet meer om je berichtjes te checken. Zelfs antwoord geven kan via het horloge. 

De apps die je gewend bent van een smartphone zijn te draaien op een smartwatch. Je ontvangt meldingen en blijft bereikbaar. Velen vinden daarin meerwaarde, want met smartphonefunctionaliteit om je pols hoef je geen telefoontjes of berichten meer te missen. 

Naast communicatie biedt een smartwatch nog veel meer functies. Zo kan je met je smartwatch beweging en slaap bijhouden en inzicht geven in je gezondheid. Smartwatches hebben voordelen voor sporten, want ook een hartslag- en stappenteller zijn vaak inbegrepen. 

Veel mensen willen niet altijd bereikbaar zijn en constant meldingen ontvangen. Gelukkig heb je de functionaliteit van een smartwatch zelf in de hand. Jij bepaalt welke apps je gebruikt en welk doeleinde je vervult. De meeste smartwatches zijn net zo aanpasbaar als een smartphone. 

Van analoog naar digitaal

Met de opkomst van de smartphone is de vraag naar analoge horloges gedaald. Een telefoon kan goed gebruikt worden om de tijd te zien, wat een speerpunt van horloges overbodig maakt. Vandaag de dag draait het horloge om stijl. Dus streven merken naar een tussenweg. 

Tussen de stijlvolle analoge horloges en slimme smartwatches vind je hybride horloges. Deze modellen bieden de looks van een analoog model en de functionaliteit van een digitaal model. 

Via een kleine processor geniet je van de voordelen die bij een smartphone komt kijken, zonder op uitstraling in te hoeven leveren. De display is vaardig verwerkt in het ontwerp.

Toch heb je misschien helemaal geen behoefte aan de functies van een smartwatch. Hoewel hybride modellen soms nauwelijks te onderscheiden zijn van een analoog horloge, zit niet iedereen te wachten op meldingen en apps. Gelukkig gaat het traditionele horloge nergens heen. Het seiko horloge is een voorbeeld van klassieke uitstraling in deze moderne tijd. 

Veel makers van analoge horloges moeten plaatsmaken voor smartwatches. Andere merken zien hier juist nieuwe mogelijkheden in. Zij zijn hun analoge horloges gaan ontwikkelen en digitaliseren. 

Arlainevan Huffelen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanArlaine