Terugvechten tegen phishing mails met Re:scam

Peter Güldenpfennig
Jaarlijks trappen er miljoenen mensen in phishing mails en daarmee wordt dan ook veel geld verloren. De Nieuw-Zeelands non profit-organisatie Netsafe besloot dat het tijd is dat we terugvechten en introduceerde hiervoor Re:scam.

Re:scam is een emailbot die zich voordoet als mens en scammers zo lang mogelijk aan het lijntje houdt. Zo verdoet de bot in feite de tijd van scammers, wat gerust een interessante manier van terugvechten genoemd mag worden.

Of het ook echt de vloed aan phishing emails tegenhoudt is maar de vraag, maar aangezien mensen nog steeds in dergelijke emails trappen is het in ieder geval de moeite waard om te proberen.

Re:scam

Wanneer je een email van een scammer in je inbox hebt zitten, hoef je deze enkel te forwarden naar me@rescam.org. De bot neemt de conversatie vervolgens van je over door op zo’n menselijk mogelijke wijze te antwoorden. Dat betekent dus ook inclusief typefouten en diverse vragen. De bot kan honderden scammers tegelijkertijd bezighouden met emails. Netsafe benadrukt wel dat hoe meer emails forwarded worden, hoe effectiever de bot scammers kan antwoorden.

Voor de mails die Re:scam stuurt wordt een proxy gebruikt terwijl jouw persoonlijke informatie privé blijft. Voorbeelden van hoe de bot antwoord kun je op de website van Re:scam vinden.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter