Vergroot de Apple Watch Series 4 angstklachten?

Geert van der Klugt
Zijn oorspronkelijke aankondiging ging gepaard met zorg. Medische professionals waarschuwden dat de hartslagmetingsapps van de Apple Watch Series 4 niet vergelijkbaar zouden zijn met specialistische apparatuur. Tegelijkertijd wond Apple geen doekjes om zijn ontwerp: de mogelijkheden van de vierde Apple Watch zouden gezondheid bevorderen en tal van gezondheidszorgen wegnemen. Ruim een half jaar later zijn gebruikers en deskundigen even verdeeld als vóór de grote release.

Ongeacht de negatieve uitingen van specialisten in september 2018, keurde de U.S. Food and Drug Administration (FDA) de Amerikaanse uitgave van de recentste Apple Watch goed. Verwacht volgde een Europees akkoord niet lang daarna: de FDA zet wereldwijd de toon. Een in de smartwatch geïntegreerde gezondheidsapp zou middels elektrocardiogrammen (ECG’s) serieuze hartritmestoornissen als boezemfibrillatie kunnen detecteren bij dragers.

Onnodige angst

‘Maar’, stellen cardiologen als Theodore Abraham, ‘ECG’s worden niet voor niets uitsluitend aangeraden in een gecontroleerde omgeving. Deze metingen zijn het betrouwbaarst wanneer zij uitgevoerd en afgelezen worden door getrainde professionals.’ De tegenbeweging noemde overvolle wachtkamers en onnodige stress en angst als mogelijk gevolg van de apps.

LEES OOK: Productie AirPower per direct teruggetrokken

Voor Bloomberg bevestigde gebruiker Nate Lanxon deze zorgen. ‘Niets garandeert een snellere hartslag dan een smartwatch die je om drie uur ’s nachts wakker maakt om te verkondigen dat je bijna dood bent. In de vroege uren ging de wekker van mijn Apple Watch af. Mijn hartslag zou 128 slagen per minuut bedragen, terwijl ik stillag. Ik had vlak voor dat moment een verschrikkelijke nachtmerrie, had gedronken en mijn hart probeerde daarvoor te compenseren. Echter, ik ben een 33-jarige gezonde man, en stond niet op het punt te sterven. Alles wat ik overhoud aan de schrik is niet meer dan dát: een flinke schrik.’

Apple Watch Series 4 & 5

Lanxon is niet alleen: het internet staat vol met verhalen over angstig aangelegde personen die meer onrust dan zekerheid ervaren bij gebruik van de Apple Watch. Daarentegen zijn legio aan gebruikers evengoed te spreken over angstvermindering en persoonlijke verbeteringen met behulp van de apps. Apple heeft zich nooit nadrukkelijk uitgelaten over de zorgen. Logisch, want een FDA-stempel is voldoende bevestiging voor menig producent. Daarentegen belooft de onbeantwoorde kritiek terug te keren met de release van de Apple Watch Series 5, verwacht in 2019. Vóór nu doe je er goed aan om een kritische blik te werpen op de mogelijke gevolgen van ‘health’-apps in smartwatches. Zo ‘healthy’ hoeft het allemaal namelijk niet te zijn.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert