Verhuis je domein eenvoudig met deze tips

Redactie WINMAG Pro
Er kunnen verschillende redenen zijn om over te willen stappen naar een ander domein. Misschien ben je niet meer tevreden bij de hostingpartij waar je momenteel je website host of wellicht heb je ergens anders een betere deal voor jouw bedrijf gezien. Wat de reden ook is - feit is dat een domein verhuizen niet zonder slag of stoot gaat. Maar: met de juiste voorbereiding kun je zo’n verhuizing zeker succesvol en vooral eenvoudig maken. In dit artikel lees je meer over hoe je met gemak je domein kunt verhuizen naar een andere hosting.

Kies eerst een nieuwe hosting provider

Voordat je de daadwerkelijke overstap maakt, moet je natuurlijk wel een andere hosting provider hebben gevonden. Online vind je diverse platformen waar je een duidelijk overzicht krijgt van de beschikbare betrouwbare hostings. Alleen je domeinnaam verhuizen is heel eenvoudig en al binnen enkele stappen gedaan. Voor het overzetten van een complete website, zoals een webshop met mailadressen, moeten er meer stappen worden gezet. 

Hierbij moet je bijvoorbeeld niet vergeten om je website te kopiëren en correct over te zetten; je moet ook denken aan een volledige SEO migratie met de juiste tips en tricks om je positie in Google te behouden of zelfs te verbeteren. Kijk goed naar welke onderdelen je nodig hebt bij een nieuwe hostingpartij zodat je direct goed kunt beginnen na het verhuizen van je domein. Zo verlies je zo min mogelijk traffic in de zoekmachines.

Vraag een verhuiscode aan bij provider

Wat goed is om te weten, is dat een verhuizing pas succesvol kan worden gedaan wanneer je over de officiële verhuiscode beschikt. Jouw huidige provider of registrar beschikt over een unieke code, die ook wel een EPP-code of authenticatiecode wordt genoemd. Je hebt deze code nodig, zodat de nieuwe hostingpartij kan zien dat het domein dat je wilt verhuizen officieel van jou is. Vraag deze code op bij je registrar - per provider verschilt het hoe je dit kunt doen.

Bij sommige hostingpartijen kun je die code in je eigen beheeromgeving vinden. Bij anderen moet je telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen met een aanvraag voor de verhuiscode. Controleer hierbij direct of al je persoonlijke gegevens (nog) kloppen. Misschien heb je een tijdje geleden een nieuw mailadres aangemaakt of is het bedrijf verhuisd. Dat soort gegevens moeten correct zijn voor een snelle en juiste verhuizing van je domein.

Maak een volledige kopie van website

In de volgende stap is het aan te raden om een kopie van je website te maken. Dit klinkt lastiger dan het is. Gelukkig zijn er enkele hulpprogramma’s die je in kunt zetten om je website te kopiëren. Sla de back-up van je website op op je computer of op een externe harde schijf. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan, omdat je de data van je website of webshop natuurlijk wilt bewaren en over wilt zetten naar een andere hostingpartij. Vergeet niet om ook je volledige SEO te migreren. Dat is een onderdeel dat vaak vergeten wordt, omdat SEO in sommige gevallen apart moet worden ingevoerd. Zoals we hierboven beschreven, is SEO een belangrijk onderdeel om je website goed vindbaar te houden in de zoekmachines. 

Vervolgens moet je de kopie importeren bij de nieuwe hostingpartij. Lukt het je niet zelf om alles correct over te zetten of ben je bang dat je er toch nog te weinig verstand van hebt? Bij sommige providers of partijen kun je gebruik maken van een zogeheten overstapservice. Zij nemen dergelijke stappen dan over, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken. Meestal betaal je hier wel wat extra’s voor, maar eerlijk is eerlijk: het is een heel fijn idee wanneer je website of webshop direct goed kan worden overgezet.

Alleen domeinnaam overzetten

In sommige gevallen is het niet nodig om een complete website over te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld net bent begonnen met het maken van een domeinnaam en je toch niet tevreden bent met het hostingpakket dat je ergens gekozen hebt, kun je zelf gemakkelijk overstappen. Voor het verhuizen van een compleet domein met bestanden en mailadressen is een beetje extra hulp voor de meeste ondernemers namelijk meer dan welkom. Een domeinnaam overzetten kun je gewoon zelf met bovenstaande stappen in een verkorte versie:
 

  • Kies een nieuwe hosting provider. Dit doe je bijvoorbeeld door providers met elkaar te vergelijken. Hierbij zie je direct wat een nieuwe registrar gaat kosten per jaar.
  • Vraag het verhuistoken aan en geef je nieuwe provider de opdracht om te verhuizen. Hierbij geef je dat specifieke token door.
  • De verhuizing wordt bevestigd en doorgezet. In de meeste gevallen is dit direct of binnen een paar uren al gebeurd.
afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie