Verschil tussen normale hosting en WordPress hosting
Bij het ontwikkelen van een website heb je keuze uit verschillende content management systemen (CMS).
Denk aan een maatwerksysteem, een CMS als WordPress of bijvoorbeeld Joomla, enzovoorts. Om aan de slag te kunnen gaan met zo’n CMS heb je een hostingpakket nodig. Net als deze systemen voor het ontwikkelen van je website, wordt ook hosting in verschillende varianten aangeboden. Wat is het verschil tussen een normaal hostingpakket en WordPress hosting? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op deze vraag.
Normale hosting kent verschillende varianten
In de basis zit er weinig verschil tussen normale hosting en WordPress hosting. Immers, in beide gevallen huur je een stukje van een externe server. Dit stukje kun je gebruiken voor een WordPress website, maar ook een maatwerk website. Normale hosting is vaak een overkoepelende term voor de verschillende opties die je hebt. Verschil wordt hierbij gemaakt tussen shared webhosting en private webhosting. Ook reseller hosting kan nog een optie zijn.
Shared, private en reseller hosting
Veel particulieren en kleinere bedrijven kiezen voor shared hosting. Zij willen een goedkoop pakket, waarmee zij voldoende ruimte hebben om hun website te kunnen draaien. Shared hosting betekent dat je de ruimte op een server deelt met andere partijen. Je kunt niets wijzigen aan de instellingen van zo’n server en bent enigszins afhankelijk van de prestaties van andere partijen die ruimte afnemen. Als een andere website wordt aangevallen middels een DDoS-aanval, kan dit impact hebben op jouw website. WordPress hosting is vaak een vorm van shared hosting. Voordeel van WordPress hosting is het feit, dat je het CMS met een druk op de knop kunt installeren op je hostingpakket.
Private en reseller hosting voor grotere partijen
Het alternatief voor shared hosting is private hosting. Hieronder zou je de virtual private server kunnen plaatsen. Bij het huren van een VPS heb je de mogelijkheid om de instellingen van de server volledig te wijzigen. Daarbij ben je niet afhankelijk van anderen. Een VPS is interessant, wanneer je naast je website bijvoorbeeld ook applicaties op de server wilt laten draaien. Ook wanneer je WordPress gebruikt voor het ontwikkelen van een webshop, is de keuze voor een VPS een interessante.
Reseller hosting betekent dat je hosting afneemt om de ruimte op de server vervolgens te kunnen verhuren aan je eigen klanten. Vaak beheer je de server zelf niet, maar heb je wel de mogelijkheid om pakketten naar eigen smaak in te richten en te verkopen. Denk hierbij aan het bepalen van de bandbreedte en beschikbare opslagruimte per pakket.
Foto door Designecologist