Vier tips om IT personeel fysiek fit te krijgen én te houden

Redactie WINMAG Pro
Wist je dat maar liefst 26 procent van de IT-professionals zich niet bewust bezighoudt met het krijgen van voldoende beweging?

Door: Martijn van Veen, Managing Director bij Devoteam

En dat terwijl bewegen juist zo belangrijk is, ook voor een goede focus en concentratie. Steeds meer wordt bevestigd dat bewegen de sleutel tot succes is met betrekking tot de productiviteit en het humeur van medewerkers. Waarom wordt hier dan niet naar gehandeld? Hoe krijg je je medewerkers uit de bureaustoel en in de sportschoenen? Met deze tips helpen wij je een stukje op weg.

1. Stimuleer bewegen tijdens het werken

Sporten en bewegen hoeft niet alleen beperkt te zijn tot de vrije tijd. Er zijn verschillende mogelijkheden om medewerkers ook meer te laten bewegen onder werktijd. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van deskbikes of stoelfietsen voor onder het bureau. Maar het kan ook nog simpeler. Motiveer medewerkers om een overleg of vergadering te combineren met een wandeling, of om hen – wanneer mogelijk – met de fiets naar kantoor te laten komen.

Daarnaast kunnen lunchpauzes ook goed gecombineerd worden met een sportsessie of een wandeling. Uit onderzoek van Devoteam is gebleken dat 43 procent van de IT-professionals meestal achter de computer luncht. En dat terwijl de lunchpauze juist een mooi moment is om het werk even los te laten en te ontspannen, iets waar een wandeling bewezen bij helpt.

2. Creëer een andere mindset binnen jouw organisatie

Een gezonde geest gaat gepaard met een gezond lijf, maar dat besef is er bij velen nog niet. En ondanks dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde levensstijl grotendeels bij de medewerker zelf ligt, kan wat hulp en motivatie vanuit organisaties geen kwaad. Bij sommige organisaties heerst er nog de overtuiging dat het aandacht besteden aan fysieke en mentale gezondheid alleen maar tijd en geld kost. Er wordt nog niet genoeg stilgestaan bij de voordelen. Door een gezonde levensstijl aan te moedigen en waar mogelijk te faciliteren, straal je als organisatie uit dat je dit belangrijk vindt, en dan is de kans een stuk groter dat je jouw medewerkers hiermee enthousiast maakt .

3. Bied mogelijkheden

Voor bijna 60 procent van de IT-professionals is sporten en bewegen een uitlaatklep en twee derde geeft aan dat sporten noodzakelijk is om in goede conditie te blijven. Uiteindelijk zijn gezonde medewerkers essentieel om als organisatie het beste product of de beste dienst te leveren. Zorg dus ook dat je investeert in mogelijkheden die je jouw medewerkers kunt bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opstarten van een fietsplan of het aanbieden van goedkope of gratis sportschoolabonnementen.

Overweeg ook een regeling te treffen met betrekking tot sporten onder werktijd. Flexibel werken wordt steeds meer gewaardeerd; het staat zelfs in de top drie van arbeidsvoorwaarden die IT-professionals belangrijk vinden. Een dergelijke regeling maakt het voor medewerkers ook makkelijker om een sportroutine in hun dagelijks leven te integreren.

4. Overweeg powernaps

Niet elke organisatie is hier al klaar voor, maar het is bewezen dat het werkt: de powernap. Deze ontwikkeling is waarschijnlijk ontstaan in de coronatijd, waar thuiswerken steeds meer de norm werd. Het is immers een stuk makkelijker om thuis even op bed te gaan liggen dan om een dutje te doen op kantoor. Uit het onderzoek van Devoteam blijkt dat inmiddels een kwart van de IT-professionals tijdens een werkdag wel eens een powernap doet.

NASA heeft in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de effecten van powernaps en piloten maken er nu zelfs standaard gebruik van. Ook in Japan wordt het doen van een powernap onder werktijd steeds populairder. Het is voor organisaties zeker de moeite waard om hier ook eens over na te denken.

Om het beste uit medewerkers te halen, is het belangrijk dat zij gestimuleerd worden om het beste uit zichzelf te halen. Door hier als organisatie een handje bij te helpen, zet je een goede koers naar een gezonder en gelukkiger personeelsbestand.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie