Vijf digitale principes voor een beter online leven

Redactie WINMAG Pro

We zijn al tientallen jaren online, het is tijd om het eens goed te hebben over prettige, online omgangsvormen. In het boek Niet appen tijdens het eten vindt je dertig digitale etiquette-vraagstukken.

Aan de basis van alle digitale etiquette liggen vijf digitale principes. Je kan elke (huidige en toekomstige) situatie toetsen aan deze digitale principes. Ze zorgen ervoor dat je je niet asociaal gedraagt en het dagelijks, sociaal verkeer zo soepel als mogelijk verloopt. Ook als dat sociaal verkeer over een poosje verloopt via een app die nu nog niet uitgevonden is.

1. Zou ik dit offline ook doen?

We hebben allemaal bepaalde ethische regels, normen en waarden, voor het dagelijks leven. Die regels gelden als het goed is niet alleen offline, maar ook online. Je scheldt niet iemand verrot als je het niet met iemand eens bent. Waarom escaleren discussies online dan zo vaak?

Omdat we denken dat we ons online anders kunnen gedragen dan offline, aangezien we de ander niet ‘in het echie’ zien en ons online masker op hebben. Achter of via een scherm zijn we asocialer en individualistischer. Wees vasthoudend en stel jezelf altijd de vraag: zou ik dit ook face-to-face doen? 

2. Kan dit ook zonder technologie?

Je kan een camera in je huis plaatsen om je huisdier in de gaten te houden. Je kan alles online bestellen. Je kan 24 uur per dag naar je scherm kijken. Maar maakt ons dat gelukkiger?

Vraag je af of technologie nodig is of dat je het ook zonder af kan. Zo blijft er meer ruimte over voor ontmoetingen met vreemden, mysterie, spontaniteit en verveling. Kortom: alles wat ons mens maakt en het leven de moeite waard maakt. Met andere woorden: klik, scroll, swipe, bestel en stream met mate. 

3. Breng ik mezelf of anderen in gevaar?

Ben je wel voorzichtig genoeg? Zoals je een huissleutel hebt en je kostbare bezittingen niet laat rondslingeren maar veilig opbergt, zou je ook zo moeten omgaan met je digitale bezittingen. Het is tijd voor een goed wachtwoordbeheer en/of het gebruik van tweestapsverificatie.

4. Houd ik genoeg rekening met anderen die ik niet zie?

Wie betaalt de kosten voor gratis retourneren van je stofzuiger? De magazijnmedewerkers. Tijdens een concert staan er ongetwijfeld mensen achter je; verpest hun concert-ervaring niet door het complete concert vast te leggen op je telefoon. Kijk verder dan je neus lang is. Er zijn in deze steeds digitalere wereld altijd mensen die je over het hoofd kan zien. Probeer daar bij stil te staan. 

5. Zou ik zelf zo behandeld willen worden?

Wat jij niet wil dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet. Zo simpel was het en is het nog steeds. Behandel anderen online ook met respect. Houd rekening met anderen: ghost je date niet, door plots te verdwijnen zonder iets te zeggen, leen (Netflix) wachtwoorden van anderen niet aan derden en beperk werk-mails en apps tot kantoortijden, zodat anderen echt kunnen ontspannen.

Gelooft iemand in andere meningen dan jij? Breng de naastenliefde en het geduld op om ze niet te overtuigen, want dat heeft zelden zin. Ga een gesprek aan, waarin je interesse toont in iemands dieperliggende overtuigingen. Zo ontstaat er ruimte voor echte verbinding. 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie