Vijf tips voor een optimale internetverbinding

Jordi Smit
Een haperende internetverbinding is een grote ergernis op het kantoor. Medewerkers worden afgeleid van hun werk, raken geïrriteerd en doen bovendien langer over hun taken. Het is daarom zaak de internetverbinding goed te hebben geregeld. Hoe zorg je daarvoor?

Werkend internet

Draadloze internetverbindingen zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van onze productiviteit op het werk (minder dan tien procent van de online werkers werkt met een vaste kabel), dus het is enorm belangrijk dat die werken. Het internet moet sowieso werken, trouwens, ook met kabel; het is inmiddels onmisbaar in elke organisatie. Onderzoek van marktonderzoeker Multiscope in samenwerking met Ziggo heeft uitgewezen dat de grootste bron van productiviteitsverlies op de werkvloer een slechte internetverbinding is. Dat kan dus beter.

Haperen, horten en stoten

Geheel in tegenstelling tot andere zaken, geeft wifi het bijna nooit helemaal op. Nee, het gaat haperen, horten en stoten, totdat je bijna op de grens van een woedeaanval zit. Gefrustreerd naar balkjes, rondjes en andere vertragende icoontjes turen, terwijl je hoopt dat je laatste actie niet voor niks is geweest. Wat wel uit het onderzoek blijkt: als het er helemaal uit klapt, is dat meestal (in meer dan 60 procent van de gevallen) maar voor minder dan vijf minuten. Dat valt dan nog wel mee. Maar hoe verminder je de kans en duur van uitval?

Als ondernemers wordt gevraagd wat ze belangrijk vinden aan een internetverbinding, komt er iets zeer opvallends uit: de prijs. Vaak willen ondernemers alles graag goedkoop, maar als het om de internetverbinding gaat, zijn de twee keuzes uit ‘fast, cheap or good’ wel duidelijk. Stabiliteit staat voorop, gevolgd door snelheid. Daarna komt de prijs pas aan bod. Dat geldt niet alleen voor wifi, maar ook voor internetverbinding in het algemeen.

Routing Policies

Zeer regelmatig is het aantal Mbit dat je daadwerkelijk kunt gebruiken veel lager dan je met je internetprovider hebt afgesproken. Dat kan komen door de manier waarop je netwerk is vormgegeven. Het komt namelijk vaak voor dat de provider aan de voorkant van een pand een snelle internetverbinding aanlegt, maar dat die snelheid aan de achterkant niet geleverd kan worden. Is je voorkant dus op een degelijke manier ontworpen, maar ervaar je de beschikbare bandbreedte, snelheid en uptime toch als een probleem? Dan is de kans groot dat dit aan de achterkant wordt veroorzaakt. Je zult een aantal dingen moeten ophelderen bij je internetprovider. Je wilt bijvoorbeeld weten wat een knelpunt in het proces kan zijn en hoe de ‘Routing Policies’ eruit zien. Wanneer je deze inzichten hebt, ben je beter in staat om een geschikte provider te selecteren of afspraken te maken met betrekking tot je (mogelijk speciale) verbinding.

Glasvezel

De investering om over te gaan tot glasvezel op kantoor wordt door veel bedrijven gezien als te groot. Dit terwijl er al grote projecten gaande zijn om glasvezel ook voor consumenten toegankelijk te maken. Waarom is glasvezel eigenlijk zo interessant? Bij een glasvezelverbinding beschik je over een ultrasnel netwerk. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van wachttijden, waardoor medewerkers en organisaties efficiënter werken op kantoor. Bovendien zorgt een glasvezelverbinding voor meer stabiliteit. In een sterk groeiende technologische wereld wordt glasvezel gezien als absolute must voor de toekomst. Terwijl glasvezel legio aan voordelen kent, is de aanleg voor het MKB vaak te duur. Omdat kantoorruimtes in Amsterdam vaak al beschikken over glasvezel, kan de locatie zwaarder meegewogen worden bij kantoorhuurkeuze. Ook veel kantoren in Den Bosch en Amstelveen beschikken al over een glasvezelverbinding. Er zijn zelfs hele kantorenparken die voorzien zijn van een glasvezelverbinding.

Vergelijk internet

Als een internetverbinding niet is inbegrepen in je kantoor, kan dit je veel vrijheid bieden. Zo ben je zelf in staat om te vergelijken vóór afsluiting. Idealiter is er een glasvezel-aansluiting aanwezig. Een bijkomend voordeel is dat je downloadsnelheid even hoog is als de uploadsnelheid. Als het voor je bedrijf noodzakelijk is om grote bestanden te versturen naar klanten, onafhankelijk van de cloud, dan is het wel zo prettig dat dit geen dag(en) duurt.

Mocht er toch geen glasvezelaansluiting aanwezig zijn op je adres, dan kan je altijd nog voor kabel- of ADSL-internet kiezen. Het nadeel is wel dat de uploadsnelheid ongeveer 10 procent van de downloadsnelheid bedraagt. Daarentegen is ADSL wel goedkoper dan glasvezel en kabel. Bij oudere kantoorpanden in de binnensteden is het echter wel verstandig om voor kabelinternet te kiezen. In oude centra zijn de ADSL-lijnen vaak verouderd en is de snelheid vrij laag. Kabelinternet van Ziggo biedt vrijwel altijd de beloofde internetsnelheid.

LEES OOK: Tech Inside: Microsoft Nederland

Bandbreedte

Het is belangrijk dat de bandbreedte op kantoor ruim voldoende is. Bandbreedte staat voor de hoeveelheid data die tegelijkertijd over een verbinding kan worden getransporteerd. Is de bandbreedte hoger, dan kan meer data vlotter worden verstuurd of ontvangen. Het is belangrijk om te bepalen wat de ideale bandbreedte voor jouw kantoor is. Bij een te lage bandbreedte gaat dit ten koste van de productiviteit. Aan de andere kant brengt een te hoge bandbreedte juist onnodig extra kosten met zich mee. Het is aan te raden om de juiste balans te vinden tussen deze twee uitersten. Ook de balans tussen downloadsnelheid en de uploadsnelheid is een belangrijk aspect.

Onduidelijk hoeveel upload- en downloadsnelheid er nodig is? Een netwerkspecialist en/of service provider kan (op basis van de activiteiten) adviseren over de juiste bandbreedte voor jouw organisatie. Hiermee kan er grove een inschatting van de minimale bandbreedte gemaakt worden.

Bekabeld netwerk

Vooralsnog is een bekabeld netwerk aanzienlijk sneller en veiliger dan wifi. Daarnaast is een bekabeld netwerk ook stabieler. Bij een draadloze internetverbinding valt de verbinding soms weg, zonder (voor velew) directe aantoonbare redenen. Een combinatie van wifi en bekabeling is meestal de beste optie: zo profiteer je van de stabiliteit van bekabeld internet en het gemak van wifi. Let wel op dat het netwerk efficiënt wordt aangelegd, zonder te veel of onnodig gebruik van splitters, te lange kabels of switches.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi