Virtueel factureren: webfactuurdiensten
Een onlinefactuurdienst kun je eigenlijk een beetje beschouwen als een soort van digitale secretaresse, of zelfs een eenvoudige accountant. Na invoeren van een factuur heb je er voortaan geen omkijken meer naar. Nooit meer verlopen en vergeten facturen; in deze tijd waarin klanten en opdrachtgevers steeds meer tijd proberen te rekken als het gaat om uitbetaling bepaald geen overbodige luxe.
Digitale rechtsgeldigheid
Een per e-mail verzonden factuur is sinds februari vorig jaar net zo rechtsgeldig als de papieren equivalent. Vooraf toestemming vragen aan de klant om een digitale factuur te sturen is dus niet meer nodig. Wil je je hele administratie dus voortaan een stuk eenvoudiger maken maar ook vriendelijker voor je portemonnee (geen verzendkosten meer, immers) en op de koop toe ook nog milieuvriendelijker, dan is elektronisch factureren tegenwoordig dus een volwaardig alternatief.
Veiligheid
Internetfactuurdiensten hebben ontegenzeggelijk grote voordelen, maar er bestaat natuurlijk altijd het risico dat derden met je bedrijfsgegevens aan de haal gaan. Een punt van zwakte is en blijft het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord, kies je een te simpel wachtwoord dan is dat vragen om ellende. Hopelijk overbodig om hier te vermelden, maar kies een sterk wachtwoord bestaande uit een mix van hoofd- en kleine letters alsmede cijfers en wat vreemde tekens als bijvoorbeeld @, $ en /. Een tweede punt van zwakte is de internetverbinding zélf, deze dient beveiligd te zijn (herkenbaar aan https:// in plaats van het standaard http:// voorafgaand aan het webadres). Factuurdiensten die niet van deze beveiliging gebruik maken, kun je het best links laten liggen.
Onlinefactuurdiensten schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond, tijd dus om eens een blik op een aantal van deze handige hulpjes te werpen.