Voorop lopen? Automatiseren!

Geert van der Klugt
Exact is groot geworden. Sinds haar start in 1984 weet de Delftse ontwikkelaar een nieuwe betekenis aan software voor financiële administratie te geven. En hoewel 500.000 Nederlandse ondernemers en gebruikers doen vermoeden naar een gigantische nadruk op sales en marketing, blijft Exact een ontwikkelaar pur sang. Partners hebben een significant aandeel in de verspreiding van Exact’s producten. Van oudsher ondersteunen deze partners bij de marketing, sales, support en dienstverlening van Exact. In dat rijtje wint ontwikkeling steeds meer terrein. Door zich te richten op het onderhouden van transparante API’s en begeleiden van ontwikkelende partners, nodigt Exact anderen uit om op haar software verder te bouwen. Daar pluk jij de vruchten van.

Naarmate we naar een groter aantal softwaretools reiken om de dagelijkse business zo efficiënt mogelijk uit te voeren, vergroot het belang van automatisering. Dat erkent Exact, wat zich mede uitdrukt door een steeds groter aantal mogelijkheden om diverse software met Exact te koppelen

De stekker

Zet jij of jouw accountant Exact Live in om de financiële administratie uit te voeren, dan is de kans aanwezig dat andere, door jou gebruikte software automatisch op deze administratie in kan haken. Dit gebeurt via API-koppelingen. 

‘Ik maak altijd de vergelijking met een stopcontact en de stofzuiger die je daarin plugt’, verklaart Dimitri Braakman, Commercial Product Manager bij Exact. ‘Wij bouwen een stopcontact. En zorgen dat alle informatie over dat stopcontact beschikbaar is. Wil je een apparaat in dat stopcontact passen, dan gebruik je die informatie om alles passend te maken. Genoeg apparaten gingen je voor, dus is het evengoed mogelijk om een klaargemaakte koppeling te gebruiken.’ 

‘In elk geval maak je het mogelijk om informatie tussen het apparaat en ons stopcontact uit te wisselen. Stel dat je jouw webshop (het apparaat) met Exact Online (het stopcontact) koppelt. Wanneer een klant bestelt, maakt de webshop een order aan. Die order dient in de financiële administratie te belanden. Dus draai je de order wellicht uit als PDF, om vervolgens in te scannen of bij de accountant aan te leveren. Met een koppeling hoeft dit niet meer. De order wordt direct bij Exact Online aangeleverd.’

Het nut

Koppelingen maken communicatie tussen Exact Online en webshops, CRM-systemen, analytics-tools en talloze andere programma’s mogelijk. 

Verwerkt een softwaretool informatie die relevant is voor de financiële administratie, dan is een koppeling enorm waardevol. Dergelijke informatie wordt direct uitgewisseld en binnen Exact Online verwerkt voor de boekhouding en aangiften.

‘Werk je bijvoorbeeld door Excel-data te importeren en exporteren, dan ga je er met een van die koppelingen gigantisch op vooruit’, besluit Dimitri.

Ontwikkelen?

Eerder benadrukten we het feit dat Exact het mogelijk maakt om apparaten om te buigen om in het stopcontact te passen. De vergelijking is simpel, het daadwerkelijke proces niet. Daarbij komt veel meer dan het aandraaien van een moertje kijken. Koppelen is ontwikkelen, en met ontwikkeling gaat behoorlijk wat mankracht en specialisme gepaard. Gelukkig zijn er klaargemaakte koppelingen met ruim 700 populaire softwaretools beschikbaar. Het gros hiervan wordt gepresenteerd in Exact’s App Center. 

Actie

Wil je voorop blijven lopen door werkprocessen zo veel mogelijk te automatiseren, dan heb je de volgende drie opties voorhanden.
 

  1. Om te weten of er een koppeling bestaat, werp je een blik op de AppCenter of relevante applicatie. Vind je de koppeling, dan is het een kwestie van verbinden. Jouw aansluiting wordt doorlopend ontwikkeld en getest; zelf hoef je weinig te doen.
     
  2. Omdat niet elke softwareontwikkelaar Exact op de roadmap heeft staan, kan een klaargemaakte koppeling ontbreken. In zo’n geval heb je de mogelijkheid om een consultant in te schakelen. Die knoopt de boel voor je aan elkaar. Dat kost je logischerwijs een investering, maar kan zich zomaar uitbetalen. Exact heeft een breed netwerk aan consultants voor dergelijke klussen.
     
  3. Tot slot staat niets je in de weg van eigen ontwikkeling. Ontbreekt de klaargemaakte koppeling en heb je developers in huis, dan ondersteunt Exact deze developers maar al te graag bij het aanleggen en onderhouden van een verbinding. API-documentatie is uitgebreid beschikbaar. Dat maakt ontwikkeling niet alleen interessant voor IT-bedrijven, maar iedereen met een drive voor IT. 

‘Je moet wel echt wat kennis over code hebben’, onderstreept Dimitri. ‘Maar niets is onmogelijk. Het is belangrijk om te weten dat het zo weinig als één werkdag kan kosten om een aansluiting te faciliteren. De looptijd hangt af van de complexiteit van een koppeling, maar bevestigt dat eigen ontwikkeling verrassend snel kan zijn.’

Tot slot

Koppelingen in het App Center zijn voor iedereen beschikbaar. Bestaat er nog geen klaargemaakte koppelingen en ben je in de markt voor de uitvoering van een consultant, dan nodigt Exact je uit om contact op te nemen. Ga je tot slot zelf aan de slag, dan geniet je van de kennis van een heuse API-supportdesk. Dit Exactteam is doorgaans bereikbaar voor de ondersteuning van ontwikkelaars.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert