Vreemde USB-stick aansluiten zeer gevaarlijk

Jordi Smit
Chinees Yujing Zhang werd vorige maand beschuldigd van het proberen binnensluipen in het particuliere resort Mar-a-Largo van president Trump. Ze werd betrapt door de geheime dienst met vier mobiele telefoons, een laptop, geld, externe harde schijf, signaaldetector om verborgen camera's te spotten en een vreemde USB-stick.

Veiligheid president

De arrestatie leidde tot nieuwe bezorgdheid over de veiligheid van de president, omdat de vrees bestaat dat buitenlandse regeringen hebben geprobeerd het resort te infiltreren. Ondanks de beschuldigingen, was de alarmbel die rinkelde hoe de geheime dienst omging met de USB-drive. Een terechte vraag.

Inpluggen vreemde USB-stick

Secretaresse-agent Samuel Ivanovich, die Zhang interviewde op de dag van haar arrestatie, getuigde tijdens de hoorzitting. Hij verklaarde dat toen een andere agent Zhang's vreemde USB-stick in zijn computer stopte, het onmiddellijk bestanden begon te installeren, een 'zeer ongewone' gebeurtenis die hij nog nooit eerder had gezien tijdens deze analyse. De agent moest onmiddellijk stoppen met de analyse om verdere corruptie van zijn computer te stoppen, zei Ivanovich. De analyse is nog gaande, maar nog steeds niet overtuigend, getuigde hij.

LEES OOK: CRM in de cloud

Vreemde USB-stick gevaarlijk

Wat is het probleem, zou je kunnen denken? Je denkt het misschien niet, maar USB-sleutels zijn een verrassend eenvoudige en effectieve manier om malware te installeren - of zelfs computers te vernietigen. In 2016 ontdekte beveiligingsonderzoeker Elie Bursztein dat het laten vallen van met malware beladen USB-sticks een 'effectieve' manier was om iemand lastig te vallen en deze op hun computer aan te sluiten. Zodra de vreemde USB-stick wordt aangesloten, kan deze malware installeren die het getroffen apparaat op afstand kan bewaken en besturen - en zich via een netwerk kan verspreiden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi