Waar loert het gevaar bij online (cadeau)shoppen?

Redactie WINMAG Pro
Het is nog niet duidelijk hoe we de feestdagen zullen doorbrengen, maar zeker is dat de tweede coronagolf het niet bepaald aantrekkelijk maakt om gezellig winkels af te struinen naar cadeautjes of koopjes. Meer mensen zullen daarom hun heil zoeken bij webwinkels.

Door de coronacrisis kunnen er ook tekorten ontstaan van populaire producten. Daarom moeten zowel consumenten als retailers extra op hun hoede zijn voor opportunistische scammers die met aanbiedingen komen die te goed zijn om waar te zijn. Ze gebruiken die als lokaas om gevoelige informatie en geld buit te maken van hun slachtoffers.
 
Online winkelen heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt, maar de omzet van december zal waarschijnlijk alle voorgaande records breken. Volgens een rapport van Google is 75% van alle consumenten dit jaar van plan om meer online te shoppen, en retailbedrijven richten hun voorraden daarop in. Ondertussen zijn cybercriminelen op de achtergrond nieuwe aanvallen aan het beramen. Zoals Fortinet in maart rapporteerde, hebben deze criminelen enorm weten te profiteren van diverse aspecten van de pandemie. En ze verwachten dat het winkelseizoen rond de feestdagen hen al even lucratieve kansen zal bieden.

Tips voor veilig online shoppen op Black Friday, Cyber Monday en andere koopjesdagen

Wees tijdens de komende koopjesdagen goed voorbereid op online cyberrisico’s en laat je niet in de val lokken. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste gevaren. 

Openbare draadloze netwerken: Thuis online shoppen via een privénetwerk is één ding. Maar je zou twee keer moeten nadenken voordat je online aankopen doet via een verbinding met een openbaar draadloos netwerk van een koffiezaak, winkelcentrum of lokale supermarkt. Cybercriminelen hacken deze netwerken met grote regelmaat in een poging om gegevens van bezoekers te onderscheppen. Soms houden ze zich zelfs in drukbezochte openbare ruimtes op. Ze bieden dan mobiele hotspots aan met namen als Gratis openbare WiFi”. Als een argeloze bezoeker daar een verbinding mee maakt, kunnen deze hotspots worden gebruikt voor het vastleggen van al het dataverkeer tussen het apparaat en een webwinkel (en elke andere website). Vermijd openbare draadloze netwerken zoveel mogelijk, tenzij je over een veilige VPN-verbinding beschikt. Wacht liever totdat je thuis bent en een verbinding met een veilig en betrouwbaar netwerk kunt maken.

Nepwebwinkels: Tijdens de feestdagen schieten valse webwinkels als paddenstoelen uit de grond. Cybercriminelen roepen ze in het leven om de persoonlijke informatie en creditcardgegevens van consumenten te bemachtigen. Ze lokken hen met onweerstaanbaar aantrekkelijke aanbiedingen of de valse belofte dat ze hen aan moeilijk vindbare producten kunnen helpen. Als je voor het eerst een webwinkel bezoekt, moet je voordat je ook maar iets aanschaft nagaan of je met een veilige en échte webwinkel te maken hebt. Raadpleeg internetrecensies en controleer of het fysieke adres en telefoonnummer van het bedrijf achter de webwinkel worden vermeld. En hou je verre van websites die om een directe bankoverschrijving vragen.

Skimmen van creditcards: Skimmers van pinpassen en creditcards beperken zich niet tot fysieke winkels. Zo is point-of-sale (POS) RAM scraping-malware is de afgelopen jaren steeds populairder onder cybercriminelen geworden. Ze verschaffen zich eerst toegang tot een afrekensysteem, zoals het winkelwagentje van een webwinkel. Vervolgens infecteren ze de host met malware. Betalingstransacties worden netjes voltooid, maar ondertussen worden wel alle creditcardgegevens verzameld. Als consument is het niet altijd eenvoudig om skimmers te vermijden. De meeste grote retailbedrijven met een goede reputatie hebben echter passende maatregelen getroffen (zoals een web application firewall) om dit soort zaken te voorkomen.

Veilig online shoppen: je kan het leren

De beste manier om te voorkomen dat je tijdens online koopjesdagen slachtoffer wordt van een cyberaanval is om jezelf veilige online winkelgewoonten eigen te maken. Gebruik je gezond verstand tijdens het zoeken naar cadeaus op internet en maak tijdens de feestdagen alleen gebruik van speciale aanbiedingen van betrouwbare webwinkels. En als je tot aanschaf overgaat, kun je dat het beste doen met een creditcard. Creditcardbedrijven bieden namelijk vaak mechanismen voor fraudepreventie aan. Daarmee is de kans groter dat je je geld terugkrijgt als je aankoop op een nachtmerrie uitdraait.

De mogelijkheid om via het internetproducten aan te schaffen, cadeaus te verzenden en in contact te blijven met geliefden is van enorme waarde is gebleken tijdens de pandemie. Het is echter belangrijk om in te zien dat deze moderne gemakken niet zonder risico’s zijn. Laat je niet meeslepen door al het marketinggeweld rond Black Friday, Cyber Monday en andere dagen waarop aanbiedingen gelden. Op die manier kunnen we allemaal genieten van veilige en ontspannende feestdagen, zelfs op 1,5 meter afstand. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie