Waarom een robotarm zelfstandigheid terug kan geven

Redactie WINMAG Pro
De technologie ontwikkelt zich tegenwoordig in een rap tempo. Waar je ook kijkt, in het dagelijks leven komt technologie steeds vaker voor. Van het sturen van een bericht naar een van je vrienden tot het contactloos betalen bij de kassa; de technologie gaat ook steeds verder. Zo ontwikkelt ook robotica zich steeds beter. Daarom kijken we in dit artikel naar de groeiende invloed van robotica op ons leven.

Robots in de fabrieken

Natuurlijk begint het allemaal bij de robots in de fabrieken. Hier kan een onderscheidt gemaakt worden tussen collaboratieve robots en de normale robots. De collaboratieve robots werken naast mensen, terwijl de gewone robots vaak het personeel vervangt. De collaboratieve robots worden steeds populairder, aangezien het huidige personeel zich hierdoor kan richten op andere taken.

Op die manier staat de persoonlijke ontwikkeling van het personeel veel vaker centraal dan voorheen. Zij kunnen bijvoorbeeld hun kennis verdiepen of verbreden, waardoor uiteindelijk ook de werkgever hier meer aan heeft. Zowel de collaboratieve robots als de gewone robots zijn steeds verder ontwikkelt, waardoor ze nu ook steeds vaker een overstap maken naar andere gebieden, denk bijvoorbeeld aan de zorg.

Robots in de zorg

Ook in de zorg begint de technologie een steeds belangrijkere rol te spelen. Zorgmedewerkers gebruiken tegenwoordig technologie om mensen op afstand te ondersteunen, om de toestand van patiënten in de gaten te houden en om het werk lichter te maken. Zo zijn er tegenwoordig robothonden die het leven van ouderen of gehandicapten moet ondersteunen. Zo voelen zij zich minder alleen en hebben het gezelschap van de robothond. Deze is te allen tijde goed gezind, waardoor dit ook een positieve invloed heeft op de ouderen.

Daarnaast worden de robots ook steeds vaker gebruikt om het werk van zorgmedewerkers te verlichten. Zo kan het zijn dat patiënten uit bed getild moeten worden, maar dat de zorgmedwerkers hier simpelweg de kracht niet voor heeft. Technologie biedt dan uitkomst. Dit geeft niet alleen zelfstandigheid aan de zorgmedewerker, ook de patiënten zelf worden hierdoor zelfstandiger. Zij hebben de mogelijkheid om ook zelf uit bed te komen, zonder dat hier een zorgmedewerkers aan te pas moet komen.

De robotarm

Daarnaast wordt een robotarm ook steeds vaker als prothese gebruikt. Dit geeft allereerst natuurlijk zelfstandigheid aan de patiënten terug. Zij zijn weer in staat om volledig zelf te functioneren. Naast een robotarm, kan het daarbij ook om een prothese gaan voor bijvoorbeeld het been. De prothesen worden op een dusdanige manier aangesloten, dat de gewrichten minder belast worden, maar dat de arm toch normaal gebruikt kan worden.

Deze technologie is tegenwoordig zo ver ontwikkeld, dat de robotarm of prothese bestuurd kan worden door middel van het brein. De prothese voelt niet als een gewone arm, maar kan wel steeds meer functies die een gewone arm ook kan. Hierdoor krijgen patiënten een groot deel van hun zelfstandigheid terug. Hoe meer de patiënten hiermee leven, hoe beter deze technologie zich ontwikkeld. Dit maakt het leven van patiënten een stuk gemakkelijker.

Er zijn dus veel verschillende manieren waarop de robotarm zijn intreden in de maatschappij heeft gemaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ontwikkelingen enorm snel gaan. Niet alleen geeft het zelfstandigheid terug aan patiënten en werknemers, ook gaat het vaak gepaard met kostenbesparing en een verhoging van kwaliteit in productiebedrijven.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie