Waarom een visum voor Vietnam steeds aantrekkelijker wordt: de tech-boom in het oosten

Geert van der Klugt
Veertig jaar terug een landingsplaats voor Amerikaanse gevechtshelikopters, vandaag de dag een verzamelpunt voor de slimste tech-talenten ter wereld: Vietnam’s Da Nang Hi-Tech Park bruist. Het bedrijfsterrein maakt onderdeel uit van Vietnam’s 2020 IT Master Plan, een regeringsinitiatief dat een groeiend aantal internationale IT-organisaties vastgoed en fabrieksruimte biedt om in te werken. De tech-boom in het oosten beperkt zich niet tot China. Een visum voor Vietnam blijkt alsmaar aantrekkelijker.

Het IT Master Plan maakt deel uit van een gigantisch effectieve beweging. Vijftien jaar terug had de gemiddelde Vietnamees geen idee van informatietechnologie. Inmiddels telt het land 14.000 IT-bedrijven, waaronder fabrikanten van hardware, ontwikkelaars van software en makers van digitale content.

De groei kwam mede tot stand door een nieuwe generatie, bestaand uit ondernemers en technici met een internationaal wereldbeeld. Voor hen is de oorlog een geschiedenisles en geen herinnering. ‘Vietnamese jongeren smachten naar succes’, vertelt Hung Q. Ngyen, CEO van softwarebedrijf LogiGear tegen PCMag. ‘De markt maakt reuzensprongen vooruit. Als resultaat komt er een generatie op met voldoende geld voor huizen en appartementen; voldoende geld voor het uitwerken van ideeën, ondernemen. Een drastische verandering, wanneer we kijken naar de geschiedenis.’

Internationale aandacht

Bedrijven als Cisco, Fujitsu, HP, IBM en Intel zijn alert. Recruiters houden de universiteiten en technologieparken van Hanoi nauw in de gaten. Precies dat maakt Vietnam een locatie om jouw vaardigheden op in te kunnen zetten. Het land en zijn 14.000 IT-bedrijven bieden tal van kansen voor ontwikkelaars, systeembeheerders en al dat met betrekking tot dienstverlening en IT.

De internationalisering resulteert in gemiddelde arbeidsvoorwaarden die vergelijkbaar zijn met de arbeidsmarkt in West-Europa. Bovendien spreekt de gemiddelde Vietnamees uitstekend Engels en beschouwt de IT-sector wereldwijd Engels als primaire taal. 

Ngyen lanceerde met LogiGear The Vietnam IT Outsourcing Organization, een platform dat zich richt op het presenteren van Vietnam als bestemming voor expats en ambitieuze expats. Een mooi initiatief, maar enkel onderdeel van een landelijke trend: de IT-sector in Vietnam ontvangt buitenlandse arbeidsinvloed met open armen.

Visum Vietnam

Voordat je halsoverkop een enkeltje koopt en aanspraak maakt bij de eerste vacature die zich aandoet: lees je in.  Ten eerste zal jouw skill-set aan moeten sluiten op hetgeen waar vraag naar is. Zo schreeuwt de markt bijvoorbeeld om codeurs, niet per se om leidinggevenden met werkervaring in de branche.

Vervolgens is het noodzaak om je te oriënteren. Dat kan via een reis, waarbij het noodzaak is om een visum voor Vietnam aan te vragen. En alhoewel de gemiddelde arbeidsvoorwaarden daarginds niet zozeer zullen bijdragen aan een cultuurshock, verschilt het ecosysteem enorm van dat wat we in Nederland gewend zijn. Verschilt het ecosysteem, dan verschillen de risico’s: je hebt geen verplichte vaccinaties nodig voor Vietnam, maar wordt sterk geadviseerd je in te enten tegen verschillende ziekten.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert