Waarom je nu juist wel of niet zou moeten investeren in Bitcoin

Redactie WINMAG Pro
Als het aan een groot deel van de wereldburgers ligt, mag 2020 nu wel een keer afgelopen zijn. Althans: volgens de mensen die niet hebben geïnvesteerd in de Bitcoin koers. Waar dit jaar op veel vlakken voor veel mensen geen leuk jaar is geweest, is de kans groot dat die investeerders daar anders over denken.

Op de Bitcoin markt gaat het namelijk wonder boven wonder verrassend goed. Sterker nog: de digitale munt heeft eind november zelfs een nieuw record bereikt: één Bitcoin was toen maar liefst 19.577 dollar waard. Is dit dan hét moment om te investeren in Bitcoin of zijn er nog kritische punten waar je op moet letten? Je leest het in dit artikel.

Stijgende lijn Bitcoin koers in 2020

Als er iets is dit jaar wat opvalt, is dat de koers van diverse cryptocurrency het ontzettend goed doen. Naast Bitcoin trading investeren mensen ook meer in kleinere digitale valuta zoals Ether van Ethereum en XRP van Ripple. Bij digitale munten geldt: des te meer er in wordt geïnvesteerd, des te meer de munt waard is. Op het moment dat veel mensen dus besluiten om te investeren in Bitcoin of een andere munt gaat de waarde van de munt dus omhoog. Maar waarom gebeurt dat precies in 2020? De kans is groot dat dit te maken heeft met de coronacrisis. Overal ter wereld is er sinds dit jaar een vorm van monetaire onzekerheid. Ook de Nederlandse economie moet ergens geld vandaan halen om bijvoorbeeld de zorg of cultuur te kunnen blijven financieren.

Dit zien we nu al terug in een flinke verhoging van de kosten voor zorgpremies voor het nieuwe jaar. De verwachting is dat we de effecten van de coronacrisis in 2021 nog veel meer gaan voelen in de portemonnee. Daarom zoeken steeds meer mensen, zowel vermogende ondernemers als particulieren, naar een geschikt alternatief om de waarde van hun kapitaal te beschermen tegen mogelijk inflatie die verwacht wordt tijdens en na deze crisis. Er wordt hierbij gezocht naar zogeheten safe haven assets; een veilige belegging waarbij de kans ook nog eens groot is dat je wat verdient. Naast Bitcoin is een investering in goud een goed voorbeeld van zo’n safe haven.

Blijf de lijn van Bitcoin stijgen de komende tijd?

Een van de grote voordelen van Bitcoin en andere digitale valuta is dat wanneer je eenmaal de investering hebt gemaakt het je veel geld op kan leveren. Kijken we naar de Bitcoin koers van 2020 dan zien we eigenlijk alleen maar stijgingen met hier en daar een daling. Die dalingen waren tot nu toe nog geen reden voor stress: de waarde van Bitcoin eind november bracht ons zelfs een nieuw record. Het is overigens niet alleen door de coronacrisis waarom de koers zo gestegen is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat men voor 2020 vaker investeerde in aandelen en obligaties. Dit jaar zijn beide mogelijkheden om geld te verdienen niet zo aantrekkelijk als eerder, waardoor men op zoek ging naar alternatieven.

Terug naar de stijgende lijn op de Bitcoin koers: tot waar zal deze lijn blijven stijgen? Uit eerdere ervaring met dit soort stijgingen bleek altijd dat er vervolgens vaak een daling in waarde volgde - met soms flinke verschillen. Dat zagen we bijvoorbeeld ook al eind september en begin oktober, toen een paar weken en dagen voor de daling een opvallende stijging te zien was. Omdat het verleden geen garantie voor de toekomst biedt én omdat Bitcoin ontzettend volatiel is, kan men nooit met 100% zeggen wat de waarde van zo’n digitale munt gaat doen. Dat is een van de nadelen van Bitcoin en eerlijk is eerlijk: ook een van de dingen waardoor investeren in cryptocurrency zo spannend is.

Investeren in Bitcoin: ja of nee?

De vraag is dus: moet je wel of juist niet meer investeren in Bitcoin zo aan het einde van het jaar? Volgens crypto-expert Wolf is er zojuist een zogeheten re-accumulatie geweest; een periode waarin de koers een tijdje lager is geweest, maar men toch bleef investeren. Dat zorgt uiteindelijk voor een explosie op de markt van Bitcoin. Wolf vertelt zelfs in een bericht op Twitter dat hij verwacht dat er een breakout aan het eind van 2020 komt, wat betekent dat de waarde van Bitcoin juist nog hoger gaat liggen. Hij heeft er als expert volle vertrouwen in dat je investering slim is.

Toch moet je ook nu in je achterhoofd houden dat de koers van Bitcoin ontzettend wisselend is en blijft. Er is niet altijd een duidelijke verklaring te vinden voor waarom de waarde bijvoorbeeld ineens daalt of juist stijgt. Je neemt dus altijd een risico wanneer je gaat investeren in Bitcoin. Ben je wel in voor iets spannends op financieel gebied en heb je een zakcentje over; dan is het zeker aan te raden om eens te kijken of Bitcoin iets voor jou is.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie