Wat zijn de voordelen en nadelen van investeren in non-fungibel tokens (NFT)?

Redactie WINMAG Pro

Een non-fungibel-token (NFT) is een stukje digitale kunst die onderdeel uitmaken van het blockchain netwerk. Deze NFT’s kunnen bestaan uit muziek, memes, afbeeldingen, video’s en digitale kunstwerken. En dat is niet alles want zelfs tweets kunnen zelfs worden omgetoverd tot NFT’s.

Als verzamelaar of investeerder moet je een hoog bedrag inleggen om deze digitale verzamelobjecten te bezitten. De zeer begeerde NFT’s kunnen maar liefst miljoenen dollars kosten. Je koopt NFT’s niet met geld van je bankrekening, maar uiteraard met cryptocurrency.

Het ontstaan van NFT’s

De NFT begon op de Ethereum blockchain, de basis voor de Ethereum (ETH) cryptocurrency. Deze blockchain werd in 2017 ontwikkeld door twee kunstenaars genaamd Matt Hall en John Watkinson. Dit platform moest een plaats zijn waar ontwikkelaars samen kunnen komen en waardevolle activa kunnen creëren. Het doel was om digitale activa zoals NFT’s tot een hoger niveau te tillen. NFT’s zijn dus op de blockchain te verkrijgen en ook in de wereld van de weddenschappen op sport komen we de NFT’s steeds vaker tegen. EA, de uitgever van het spel FIFA, ziet toekomst in de NFT’s. Zo gaf EA onder andere aan dat digitale voetbalkaartjes in FIFA een NFT zouden kunnen worden om ze exclusiever te maken. Naast digitale voetbalkaartjes kan ook virtuele merchandise onderdeel worden van de NFT sportmix.

De voordelen van NFT’s

De meest aantrekkelijke reden om in NFT te investeren is de waardegroei. Deze digitale producten kunnen in een aantal jaar exponentieel in waarde toenemen. Doordat ze digitaal zijn kun je ook precies nagaan wie de eerdere eigenaren zijn. Op deze manier kun je dus zomaar een NFT kopen die voorheen van een beroemdheid was. Daarbij wordt NFT tot op zekere hoogte gezien als een statussymbool. Er zijn diverse unieke NFT’s op de markt en deze unieke verzamelobjecten zijn niet-fungeerbaar. Dit betekent in wezen dat ze onvervangbaar zijn, net als een zeer bijzonder kunstwerk. Je kunt het vergelijken met een beroemd schilderij zoals de Nachtwacht, iedereen wat dat het originele exemplaar in Amsterdam hangt. Bij een digitaal product is het doorgaans lastiger om te achterhalen waar het origineel vandaan komt, maar dat geldt dus niet voor een NFT. in dit geval wordt elke eigenaar namelijk vastgelegd op de blockchain. Er is tevens een hoop opwinding rondom de NFT’s en sommige geloven dat deze technologie tot een belangrijke verschuiving kan leiden. Vandaar dat er genoeg mensen zijn die maar al te graag vroeg instappen om hun plaatsje in de technologische evolutie in te nemen. Bovendien kan iedereen in NFT’s investeren, de blockchain is immers voor iedere consument toegankelijk.

De nadelen van NFT’s

De waarde van een NFT is in zekere mate onzeker. Als je een kunstwerk koopt dan koop je in wezen namelijk het auteursrecht op de kunst. Het is immers eenvoudig om een digitaal kunstwerk te kopiëren. Daarom zien we regelmatig kopieën van de kunst, waarvan iemand de NFT bezit, op het internet. Er is geen instantie die men ervan weerhoudt om de NFT’s te kopiëren en op social media of websites te gebruiken. Met fysieke kunst is dit vele malen lastiger, aangezien kunst in het echt een speciale aantrekkingskracht heeft. Vandaar dat je fysieke kunst niet echt kan digitaliseren. Wanneer je een NFT koopt dan heb je eigenlijk alleen een bewijs waarop vermeld staat dat u de eigenaar bent. Een ander argument wat doorgaans tegen NFT’s is gegeven is de belasting op het milieu. Hoewel deze NFT’s digitaal zijn, kost elk gegeven dat in de Ethereum blockchain wordt ingevoerd veel rekenkracht. Om deze grote rekenkracht te realiseren zijn aanzienlijke hoeveelheden energie nodig. Een recent onderzoek van de Cambridge University geeft aan dat de blockchain in feite onhoudbaar is door de grote hoeveelheden energie die nodig zijn.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie