Framework helpt met creëren van snel en veilig wifinetwerk

WatchGuard lanceert Trusted Wireless Environment

Marc Boersma
Bij veel wifi-implementaties gaat alle aandacht uit naar de snelheid en de prestaties van het draadloze netwerk. Deze nadruk op performance gaat vaak ten koste van de veiligheid. Om hier verandering in te brengen, introduceert WatchGuard Technologies het Trusted Wireless Environment-framework.

Met het Trusted Wireless Environment-framework van WatchGuard kunnen organisaties snelle, schaalbare én veilige draadloze netwerken aanleggen en beheren.

‘Wifinetwerken zijn al heel lang een makkelijk doelwit voor cybercriminelen om waardevolle informatie te stelen’, vertelt Ryan Orsi, directeur productmanagement bij WatchGuard Technologies. ‘Zowel aanbieders als gebruikers maken namelijk de fout dat zij bij wifiomgevingen goede security als een extra voordeel zien en niet als de primaire functie van een draadloos netwerk. Wij denken dat het cruciaal is om op een andere manier naar wifinetwerken te kijken. Daarom hopen wij dat organisaties van welke omvang dan ook - en zelfs onze concurrenten - het Trusted Wireless Environment Framework bestuderen. Hierin geven wij aan wat in onze visie nodig is om een goede en veilige wifiomgeving te creëren.’

Voor grote en kleine netwerken

Het Trusted Wireless Environment Framework helpt organisaties met het ontwikkelen en beheren van draadloze netwerken die én snel én veilig én eenvoudig te beheren zijn. Daarmee kunnen bedrijven zowel hun eigen werknemers als klanten, partners en andere gastgebruikers beschermen. Bovendien helpt een Trusted Wireless Environment een organisatie het intellectueel eigendom veilig te stellen.

Veel grotere organisaties richten wifinetwerken zelf in. Middelgrote en kleinere bedrijven besteden dit echter veelal uit en zijn dus afhankelijk van de kennis en ervaring op dit gebied van resellers, managed service providers en system integrators. WatchGuard richt zich met dit framework nadrukkelijk op beide doelgroepen.

Belangrijke kenmerken

Een Trusted Wireless Environment (TWE) kent drie belangrijke kenmerken:

  1. Goede prestaties - Een organisatie mag nooit in de situatie komen waarin de behoefte aan snelheid of andere prestaties de veiligheid van het wifinetwerk in gevaar brengt. Daarom geeft het TWE-framework duidelijk aan hoe de vereiste prestaties gerealiseerd kunnen worden bij het gewenste aantal gebruikers.
  2. Schaalbaar beheer - Organisaties kunnen via eenvoudige procedures voor set-up en management het volledige wifinetwerk beheren, ook als het gaat om een grote en complexe omgeving. Dit gebeurt via één enkele interface.
  3. Uitstekende security - Organisaties hebben behoefte aan een wifiomgeving waarvan de beveiliging volledig automatisch wordt geregeld. Ook dient automatisch gerealiseerd te worden dat legitieme externe access points in dezelfde frequentieruimte functioneren. Daarnaast moet - wederom op geautomatiseerde wijze - worden voorkomen dat users gebruik kunnen maken van niet-officiële access points.

Het bekende testlab Miercom heeft vastgesteld dat de via de cloud beheerde wifioplossing van WatchGuard het enige product is dat ieder type wifibedreiging volledig automatisch herkent en tegenhoudt. Dat blijkt uit een nieuw onafhankelijk onderzoek van het testlab naar de vier belangrijkste wifiproducten die momenteel op de markt beschikbaar zijn. Deze producten zijn onderzocht op de vraag hoe zij omgaan met securitybedreigingen als niet-officiële access points, niet-geautoriseerde clients, zogeheten 'neighboring' access points, ad-hocnetwerken, 'evil twin' access points met 'spoofed' SSID's en verkeerd geconfigureerde access points.

afbeelding van Marc Boersma
Door: MarcBoersma

MarcBoersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanMarc