Wel of geen betrokkenheid van Chief Executive Officer bij een Enterprise Netwerk?

Redactie WINMAG Pro
Door: Dobias van Ingen, CTO EMEA van Aruba Networks

Als CEO is het onmogelijk om betrokken te zijn bij iedere zakelijke beslissing. Daarom wordt je ondersteund door een sterke C-suite, ieder met een eigen verantwoordelijkheid, waaronder de CIO. Maar betekent dit dat je een CEO kunt zijn zonder dat je betrokken bent bij IT en het netwerk?

Het antwoord is nee. Niet gezien de snelheid van digitalisering en de invloed die technologie heeft op de organisatie en het behalen van zijn zakelijke doelen. Hoe meer een CEO weet van de kracht en potentie van het netwerk, hoe groter zijn impact op IT, de functies die het ondersteunt en de organisatie als geheel.

Om dit te ondersteunen, deel ik drie belangrijke aandachtspunten.

1. Het investeren in een netwerk betekent het investeren in alle business units en doelen

Is er een afdeling die niet profiteert van de mogelijkheid om beter, sneller, makkelijker, slimmer, goedkoper of veiliger te werken? De pandemie heeft ons laten zien dat digitale transformatie nu essentieel is om te overleven. Het hebben van de nieuwste technologie betekent dat klantgerichte afdelingen betere kwaliteit en meer competitieve producten en services kunnen bieden, en dat zij beter kunnen voldoen aan de veranderende vraag. Het betekent het versterken van back-end functies om betere ondersteuning te bieden aan de rest van het bedrijf. En het betekent dat medewerkers - ongeacht bij welke afdeling ze horen of waar ze werken - de beste ervaring hebben zonder technologische roadblocks of complicaties. Daarnaast maakt het netwerk het mogelijk om systemen te automatiseren. Dit stroomlijnt niet alleen de lopende werkzaamheden of elimineert menselijke fouten en limitaties, maar maakt ook tijd vrij voor medewerkers om zich te richten op projecten die extra waarde toevoegen. Met de juiste technologie zou je daarnaast ook bruikbare inzichten kunnen halen uit de enorme hoeveelheid gegevens die het bedrijf over de jaren heeft verzameld. Deze gegevens hebben de potentie om de operationele efficiëntie te verbeteren, nieuwe zakelijke kansen of inkomstenstromen te identificeren en kosten te besparen. Maar dit kan alleen als deze goed opgeslagen, beveiligd, gesorteerd en geanalyseerd worden. Hier kan een robuust netwerk bij helpen. Dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om wat het netwerk kan doen. Om zijn volledige potentieel te ontgrendelen moeten CEO’s samen het hun CIO’s en andere afdelingshoofden werken om de impact te begrijpen die het netwerk kan hebben op ieder aspect van de organisatie.

2. Het netwerk is de sleutel tot alle duurzaamheidsdoelen

Duurzaamheid is niet langer alleen een strategische prioriteit. Het wordt zowel top down (door Raden van Bestuur, investeerders en overheden) als bottom up (door medewerkers en het publiek) gedreven. Daarnaast zou je kunnen zeggen dat duurzaamheid en het netwerk iets gemeen hebben: ze hebben beide een impact op alle aspecten van de organisatie. Het netwerk speelt een belangrijke rol om organisaties in staat te stellen duurzamer te worden, hun duurzaamheid te meten en duurzamere producten en diensten te ontwikkelen. Alleen al om deze reden zou het investeren in de juiste netwerkinfrastructuur bovenaan de agenda van elke moderne CEO moeten staan.

3. Het gaat er niet alleen om bij te blijven, maar ook om voorop te lopen

Gezien de snelheid van verandering en disruptie, heeft elke CEO die het netwerk alleen gebruikt om continuïteit te behouden en met de nieuwste technologie te verbeteren, het spel al verloren. Vroeger was het zo dat wanneer het netwerk uit de lucht was, medewerkers hun werk gedeeltelijk handmatig konden uitvoeren. Tegenwoordig stopt alles als er een probleem is met het netwerk. Het is dus een fundamenteel onderdeel geworden van het draaiende houden van de organisatie. Maar het netwerk heeft zoveel meer potentieel om organisaties voor te laten lopen op de concurrentie en zichzelf te onderscheiden. Dit is vooral omdat het investeren in een agile netwerk de basis creëert voor innovatie. Met aan agile netwerk is de infrastructuur altijd klaar om nieuwe technologische ontwikkelingen te integreren, ondersteunen, beveiligen en financieren. Ontwikkelingen volgen elkaar vandaag de dag razendsnel op. Het is aan de CEO om ervoor te zorgen dat de organisatie net zo snel kan meebewegen.

Sterke C-suite connecties

Wat ik hoop dat dit artikel heeft laten zien, is dat het netwerk niet langer de verantwoordelijkheid is van een enkele executive of afdeling. En terwijl dit artikel de nadruk vooral legt op de relatie tussen de CEO en het netwerk, is de echte relatie natuurlijk tussen de CEO en de rest van de C-suite, met name de CIO. Dus, mijn advies voor CEO’s is simpel.

Concentreer je op hoe je de CIO in staat kunt stellen alle C-suite leden te ondersteunen in het samenwerken aan het opbouwen van een netwerk dat hen helpt in het bereiken van zowel hun individuele als de collectieve doelen. De business drijft het netwerk, maar het is de C-suite die de business drijft.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie