Welke maatregelen kun je treffen om jouw webapplicatie goed te beveiligen?

Redactie WINMAG Pro
Wil je een webapplicatie ontwikkelen of heb je dit al gedaan? Het is dan belangrijk dat je deze goed beveiligd. Veel bedrijven zijn constant bezig met het beveiligen van hun webapplicatie. Het is natuurlijk ook erg belangrijk dat dit gebeurt. Mede door de nieuwe AVG-wet is dit onderwerp voor bijna ieder bedrijf van belang. Een goede beveiliging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Toch zijn er veel bedrijven die de beveiliging niet goed op orde hebben. Om je op weg te helpen geven we een aantal tips voor het beveiligen van webapplicaties.

Firewall

De meest standaard manier van beveiliging is de firewall. Deze zullen de meeste mensen ook wel kennen. Op onze laptop of pc zit ook standaard een firewall. Een firewall houdt de meeste standaard virussen en bedreigingen tegen. Een normale firewall is vaak niet genoeg. Het is beter om te kiezen voor een advanced firewall. Deze zal meer bedreigingen tegenhouden dan de normale firewall omdat er hierbij meer en beter wordt gekeken naar de inhoud van het binnenkomende verkeer.

Toegang

Om verkeerde bezoekers en verkeer buiten de deur te houden kun je kiezen voor 2FA. Dit staat voor 2 factor authentication. Door hier gebruik van te maken krijgen je bezoekers op een veilige manier toegang. Zelfs wanneer iemand anders de gebruikersnaam en het wachtwoord in handen heeft gekregen kan hij niet inloggen. Om in te loggen is er namelijk een extra autorisatiecode nodig is. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een sms-bericht of door Google Authenticator.

WAF

Om webapplicaties te beveiligen kun je kiezen voor een WAF-beveiliging. WAF staat voor web application firewall. Dit is een goede toevoeging op de advanced firewall. Een WAF is namelijk speciaal ontwikkeld om webapplicaties te beveiligen. Deze zal je beveiligen tegen verkeer dat een bedreiging kan vormen.

SSL-certificaat

Wanneer er gegevens worden verstuurd moeten deze natuurlijk beveiligd worden. Je wilt niet dat iemand anders toegang heeft of deze gegevens kan onderscheppen en kan lezen. Een SSL-certificaat zorgt voor encryptie hiervan. Dit houdt in dat de gegevens niet leesbaar zijn voor andere, zelfs niet als deze onderschept zouden worden.

Een webapplicatie ontwikkelen en beveiligen hoeft dus niet moeilijk te zijn. Het is vooral erg belangrijk dat je zorgt voor de juiste beveiliging. Als bedrijf heb je nu eenmaal de verantwoordelijk om dit goed te verzorgen. Wanneer je dit niet doet kun je in de problemen komen.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie