Welkom in het tijdperk van de Intelligent Edge

David van den Berg
De afgelopen tien jaar domineerden twee belangrijke trends de wereld van netwerktechnologie: de toenemende vraag naar mobiliteit en het verplaatsen van applicaties en data naar de cloud. Beide ontwikkelingen hebben gezorgd voor een complete transformatie van het IT-landschap naar een mobiliteits- en cloudtijdperk. Nu staan we voor een volgende verschuiving: de invoering van de Intelligent Edge.

IT-teams staan klaar om de volgende stap in de transformatie van IT te zetten door de vereiste infrastructuren voor de Intelligent Edge te bouwen. Het gaat daarbij niet alleen meer om het verbinden van gebruikers met de cloud, maar ook om hoe gebruikers en IoT-devices verbonden zijn en daarmee hoe data die aan de Edge wordt gecreëerd, kan zorgen voor nieuwe ervaringen en resultaten.

Deze stap houdt ook verband met de blijvende impact van COVID-19 doordat de Intelligent Edge organisaties in staat stelt om het thuiswerken beter te faciliteren en de business continuity te waarborgen. Verder zal het concept nadat de pandemie bedwongen is, zijn nut bewijzen. Door de Intelligent Edge te combineren met flexibele as-a-service-modellen beschikken organisaties over de veiligheid, inzichten en flexibiliteit die nodig zijn om zich snel aan te passen in een zeer dynamische zakelijke omgeving. 

We zien op dit moment vooral dat klanten zoeken naar flexibiliteit. Zij omarmen Networking-as-a-Service (NaaS), omdat dit voorziet in mogelijkheden voor on-premise en op cloud gebaseerde IT-delivery. Dat is inclusief toegang tot de nieuwste hardware- en software-netwerkcomponenten naast cognitieve, op AI gebaseerde services, zodat een organisatie optimaal profiteert van data. Dit vereenvoudigt ook de implementatie van automatisering en data-analytics, die op hun beurt leiden tot betere prestaties van het netwerk. 

Vooruitkijkend zal in 2021 met name op de volgende gebieden vooruitgang worden geboekt:

  • Bedrijven in verschillende sectoren gaan nieuwe IT-platforms inzetten die bestaan uit cloud-connected compute, storage en networking. Deze platforms bevinden zich direct naast intelligent Edge-apparatuur van een nieuwe generatie. De early adopters vinden we met name in sectoren als manufacturing, procesindustrie en distributie. Deze nieuwe aanpak verbetert de productiviteit dankzij een afname van downtime. 
  • Data neemt toe in volume én belang. Steeds meer bedrijven gebruiken data om innovatie te stimuleren en de ervaring van zowel klant als medewerker te verrijken. Op basis van interactie met onze klanten is er nu al sprake van een transformatie, waarbij het merendeel van de data buiten het datacenter of de cloud wordt gegenereerd. 
  • Op het gebied van automatisering en AIOps vindt continu innovatie plaats. Dit helpt organisaties om medewerkers in te zetten voor meer strategische taken in plaats van dat ze veel tijd kwijt zijn aan het detecteren en oplossen van issues. Het sneller kunnen oplossen van problemen – of issues detecteren voordat ze negatieve gevolgen hebben – verbetert de klant- en gebruikerservaring. 
  • Netwerkteams gaan vooroplopen bij het elimineren van silo’s die nu nog functies als server, storage, virtualisatie, DevOps, SecOps en AIOps van elkaar scheiden. Het weghalen van deze barrières stelt bedrijven in staat om hechte samenwerking mogelijk te maken. Dat versnelt het behalen van businessdoelen en biedt een antwoord op de uitdagingen van de wereldwijde pandemie. 

Hoewel 2020 een jaar was van enorme uitdagingen op tal van niveaus, hebben de innovaties van de afgelopen twaalf maanden op het gebied van netwerktechnologie enige verlichting gebracht. We beschikken nu over een aantal nieuwe manieren om met alle uitdagingen om te gaan. De pandemie heeft IT ook in de schijnwerpers gezet, aangezien CEO's het belang ervan zijn gaan inzien voor wat betreft het aanpakken van alle uitdagingen en het behalen van concurrentievoordeel. Deze voordelen strekken zich uit van medewerker-empowerment en het zorgen voor gelukkigere en productievere medewerkers tot aan het stimuleren van nieuwe zakelijke initiatieven en producten. 

Ook wij blijven voortbouwen aan deze innovaties en werken aan het vinden van nieuwe manieren om de vele mogelijkheden en voordelen van de Intelligent Edge te benutten. Daardoor kunnen we de nieuwe uitdagingen die voor ons liggen met vertrouwen aangaan.

David van den Berg |

Country Manager Nederland van Aruba

Bekijk alle artikelen van David