Werken op een tablet: Apple iPad Air 2

Redactie WINMAG Pro
De eerste iPad Air was misschien wel de beste tablet die we ooit in handen hadden, dus de nog dunnere, nog snellere iPad Air 2 zal goed zijn best moeten doen hieraan te kunnen voldoen. En we moeten zeggen, dat is Apple gelukt.

Hoe Apple het voor elkaar heeft gekregen is een raadsel, maar terwijl de iPad Air 2 een flink stuk dunner is geworden dan zijn voorganger, heeft deze niets aan kracht ingeboet. Sterker nog, het scherm ziet er beter uit dan ooit en de reactietijd van Apple’s nieuwe speeltje is fenomenaal. Wat is er allemaal verbeterd?

Uiteraard valt meteen op dat de iPad Air 2 nóg dunner is geworden. Met 6,1 millimeter is de Air 2 dunner dan de iPhone 6 en andere fabrikanten zullen heel wat moeite krijgen om hun tablets en andere devices net zo dun te krijgen. Het gewicht is met 437 gram ook weer iets afgenomen. De batterijduur ligt iets onder de door Apple geclaimde tien uur, maar dat mag de pret niet drukken. Een van de pijnpunten van de iPad is de hoeveelheid opslag. Apple realiseert zich dat terdege en heeft daarom de 32GB modellen laten vervangen voor 64GB-versies. Jammer dat de goedkoopste versie het nog altijd maar met 16GB opslag moet doen.

De iPad in de praktijk

De iPad is in principe de voortrekker van elke tablet die vandaag de dag uitkomt en in die rol zijn de verwachtingen van het device behoorlijk hoog, ook wanneer er een nieuw device wordt aangekondigd. Met het oog op de bring your own device-trend en Het Nieuwe Werken, valt de keuze voor een tablet om op te werken dan ook al snel op een iPad. Het moet gezegd worden, de iPad leent zich hier ook prima voor. Met een draadloos keyboard van Apple en een officepakket als iWork of Quickoffice Pro gaat tekstverwerken prima op de iPad. Het retina-scherm is van zo'n kwaliteit dat ook langdurig werken simpelweg heerlijk is.

De reden dat het scherm van de iPad Air 2 nog beter is geworden, zit hem in de nieuwe manier hoe het scherm in het tablet is verwerkt. De resolutie is hetzelfde, die was in de vorige iPad Air al uitstekend en is daarom ook hetzelfde gebleven met 2048 x 1536 pixels. Wat het goede resultaat oplevert is de manier waarop het scherm is opgebouwd. De verschillende lagen zijn ditmaal direct op elkaar geplakt, zonder de lagen lucht die hier normaal tussen zaten. De nieuwe anti-glare coating is een leuke toevoeging wat vooral werkt in lichte kantooromgevingen. In de volle zon werken zit er nog steeds niet in.

Videoconferencing

Naast tekstverwerken is de Air 2 ook bijzonder geschikt voor videoconferencing. Vanwege het scherm natuurlijk, maar ook vanwege de niet spectaculaire, maar meer dan voldoende 1,2-megapixel Facetime-camera. Ben je veel onderweg, dan biedt de LTE-mogelijkheid je om middels een simkaart overal te kunnen communiceren via jouw favoriete softphone.

Opslag

Hetgeen waar je het meeste tegenaan loopt bij het werken op een iPad is de beperkte opslag. Aan sd-kaarten heb je niets, dus je zult het met de interne opslag, minimaal 16GB, moeten doen. Te karig om vol mee te kunnen werken in veel gevallen. Je enige optie is om dan te kiezen voor cloudopslag als Dropbox of Copy. Niet ideaal, maar een kleine smet op een tablet die verder prima werkt.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie