Werken op een tablet: Sony Xperia Z3 Compact

Redactie WINMAG Pro
De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is precies wat de naam zegt: compact. Het apparaat weegt slechts 270 gram en is 6,4 mm dun, ideaal voor zakelijke gebruikers die veel onderweg zijn.

Klein maar fijn gaat in dit geval zeker op. Er is, ondanks het compacte formaat, niet bespaard op goede specificaties en dat is wat we graag zien. Met de Qualcomm Snapdragon 801 Quad-core processor die draait op 2,5 GHz en een ram-geheugen van 3GB hoef je nooit lang te wachten tot een applicatie is opgestart. De Xperia Z3 Tablet Compact werkt dan ook vloeiend en snel. De 8-inch display met een resolutie van 1920 x 1200 pixels zorgt ervoor dat je lange teksten prima kunt lezen, maar ook dat hij gemakkelijk in je handen past. Nadeel is wel dat het scherm in verticale positie net iets te groot is om gemakkelijk met twee handen te kunnen typen. Een extra toetsenbord is dus niet overbodig.

Officesuite

Standaard meegeleverd is de OfficeSuite, waarin je veel gebruikte programma's als Word en Excel vindt. De applicaties werken net als op een pc, waardoor je weinig tot geen uitleg nodig hebt. Bovendien kun je, als je het eenmaal gewend bent, prima typen op de tablet in horizontale positie en is het dus gemakkelijk om onderweg nog even verder te werken aan een bepaald bestand. Ook is het scherm scherp genoeg om op een prettige manier langere teksten te kunnen lezen. Fijn is dat je al je bestanden met al je Android-apparaten kunt delen via de nfc-chip.

Opvallend is dat de applicaties van Sony weinig ruimte innemen op de tablet. Bij ons in gebruik komt dit uit op ongeveer 1,5 GB. De interne opslag is echter niet groot, je hebt de keuze uit 16- of 32 GB. Het is wel mogelijk om dit uit te breiden naar 128 GB met een microSD-kaart.

Echt compact

Voordeel is de accuduur. Dankzij een batterij van 4500 mAh gaat het apparaat tot 990 uur mee in standby, 170 uur als je muziek luistert en vijftien uur wanneer je video's bekijkt. Opvallend is dat de tablet veel langer meegaat dan de veelgeprezen iPad Mini 3 en ook nog eens een stuk lichter is. Het verschil in gewicht is 61 gram, genoeg om een duidelijk verschil te maken. Dit valt dan ook meteen op: het apparaat, met afmetingen van 213 x 124 x 6,4 mm, stop je gemakkelijk in je tas en je hebt bijna niet door dat je hem met je mee draagt.

Nfc

Betalen met nfc komt ook in Nederland op en Sony speelt hier met haar tablet duidelijk op in. De Xperia Z3 Tablet Compact heeft de mogelijkheid om meerdere 'wallets' toe te voegen, waardoor je gemakkelijk kunt afrekenen. Bovendien is het met nfc ook mogelijk om een directe verbinding te leggen met andere Xperia devices, draadloos muziek te luisteren, foto's te sturen naar je televisie en back-ups te maken. Dit alles doe je slechts met één druk op de knop, wat erg gemakkelijk werkt.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie