Wifi Alliance kondigt WPA3-protocol aan

Mark IJsendoorn
De Wifi Alliance komt met een gloednieuw wifi protocol: WPA3. Wifi zal dit jaar een beetje veiliger worden.

Wifi is al vanaf het ontstaan berucht om zijn kwetsbaarheid voor hacks. Afgelopen herfst nog liet security-onderzoeker Mathy Vanhoef zien dat het WPA2-protocol, dat wordt gebruikt om wifi-signalen te versleutelen, wijd open ligt voor hacks. Als reactie op dit veiligheidsrisico is de Wifi Alliance, die bestaat uit grote techbedrijven als Apple en Intel, meteen aan het werk gegaan om hun WIFI-protocol te versterken.

WPA3: de nieuwe standaard

Vandaag maakt de Wifi Alliance bekend dat zij in 2018 met een nieuwe versie van het protocol komen: WPA3. Het nieuwe protocol moet wifi-configuratie voor gebruikers makkelijker maken en natuurlijk de nodige beveiligingsupgrades leveren. Volgens de Wifi Alliance zal WPA3 vier nieuwe verbeteringen met zich mee brengen voor particuliere netwerken en bedrijfsnetwerken.

Twee van die nieuwe features zijn op beveiliging gericht. Zo moet WPA3 zelfs een solide bescherming bieden wanneer een gebruiker een zwak wachtwoord instelt, en zullen de securityinstellingen makkelijker aan te passen zijn op apparaten die geen of een beperkte display interface hebben. Vooral ‘Internet of Things’ devices zullen zo makkelijker te installeren en beveiligen zijn.

De derde verbetering maakt openbare wifinetwerken veiliger met individuele dataversleuteling, zodat de privacy van gebruikers beter beschermd is. Zo kun je over een paar jaar eindelijk zonder kopzorgen gebruik maken van openbare wifi-netwerken. Ten slotte komt Wifi Alliance met een 192-bit security suite voor netwerken die zeer sterke beveiliging nodig hebben, zoals overheids-, defensie- en industriële netwerken.

WPA2 verdwijnt nog niet

Dit jaar kunnen we de eerste apparaten met WPA3-ondersteuning op de markt verwachten. Maar dat betekent nog niet dat WPA2 verleden tijd is. De kans is klein dat oudere routers en apparaten worden geupdated om met de nieuwe standaard te kunnen werken. Wifi Alliance verzekert ons dan ook dat zij ook het WPA2-protocol zullen blijven ondersteunen.

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark