'Wijzigingen EU DATA Beschermingsregulering gevaarlijk'

Redactie WINMAG Pro
De nieuwe data-wet, de EU Data Beschermingsregulering, komt eraan, maar diverse organisaties zijn bang dat deze regulering zwakker is dan de huidige. Op dit moment is de Europese Commissie aan het vergaderen over wijzigingen in de wet. Het originele voorstel werd, met een aantal wijzigingen, in maart aangenomen door het Europese Parlement.

Het originele plan voor de EU Data Beschermingsregulering bevat strenge regels over de bescherming van je data. In maart lekten er echter documenten van de Commissie, waarin duidelijk wordt dat ze belangrijke elementen uit het voorstel willen verwijderen, aldus EDRi, een Europese burgerrechtenbeweging.

Gevolgen

Volgens deze documenten stelt de Commissie voor om het mogelijk te maken organisaties data te laten verzamelen onder een 'legitimate interest'-uitzondering. Dit betekent dat een bedrijf geen toestemming van de individu nodig heeft om persoonlijke informatie te verzamelen. Volgens de EDRi is dit een duidelijke overtreding van de Charter of Fundamental Rights van de Europese Unie, waarin staat dat zulke data voor specifieke redenen verwerkt moet worden en dat hiervoor toestemming van de individu nodig is.

Cruciaal voor de wereld

Meer dan zestig burgerrechtenbewegingen uit de gehele wereld, waaronder uit Europa, Afrika en Amerika, zijn bang dat de veranderingen ook effect hebben op de privacywetgevingen in andere landen. 'Europa's databescherming is niet alleen belangrijk voor de bescherming van Europese burgers en het opbouwen van vertrouwen in Europese ondernemingen, maar is ook cruciaal als een internationale gouden standaard voor databescherming en privacy', aldus de organisaties.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie