Getest: WhatsUp Gold 2020

Redactie WINMAG Pro
Progress® WhatsUp® Gold 2020 is een krachtige netwerkmonitoring-oplossing die problemen in het netwerk vroegtijdig detecteert en de bandbreedte voor kritieke apps en services bewaakt. Endpoints en netwerkapparatuur wordt automatisch gedetecteerd en via een map in beeld gebracht. Is er iets mis, dan wordt de beheerders vroegtijdig gewaarschuwd. SCOS Software is de Benelux-distributeur van WhatsUp Gold 2020 en gaf ons de mogelijkheid om de oplossing uitgebreid onder de loep te nemen. Dit is onze bijzonder positieve ervaring.

Progress WhatsUp Gold is een netwerk monitoring tool (2/3 layer). Devices - waaronder switches, routers en servers - worden automatisch gedetecteerd en weergegeven in een gedetailleerde, interactieve kaart van de gehele netwerkinfrastructuur. WhatsUp Gold kan iedere mix van apparaten monitoren, waaronder draadloze controllers, Access Points, servers, VM’s, switches, routers, firewalls, applicaties, printers, newerkverkeer en configuraties in Windows-, LAMP- en Java-omgevingen.

De oplossing toont hoe alle devices binnen het netwerk verbonden zijn en reageert dynamisch op interacties. Monitoring is continu, actueel en inzichtelijk. Door eenvoudig op een apparaat te klikken wordt direct toegang verkregen tot een uitgebreide hoeveelheid aan relevante gegevens, netwerkbewakings-instellingen en -rapporten. Naast de interactieve kaarten zijn er verschillende dashboards beschikbaar, bijvoorbeeld voor Network Traffic Analysis en Application Monitoring. Voor het management en gebruikers biedt WhatsUp Gold vele mogelijkheden voor gepersonaliseede rapportages. Tevens is WhatsUp Gold App beschikbaar voor Android en iOS, zodat systeembeheerders eenvoudig de status van een apparaat binnen het WhatsUp Gold-netwerk kunnen raadplegen via een tablet of smartphone.

Application Monitoring

WhatsUp Gold biedt out of the box applicatie monitoring waarmee de prestaties van populaire Microsoftapplicaties zoals Exchange, SharePoint, Dynamics, Lync, SQL Server, DNS, Internet Information Services (IIS), Active Directory en Hyper-V eenvoudig gecontroleerd kunnen worden, evenals Linux-systemen en Apache-webservers (op basis van Linux of Microsoft). Het is tevens handig om profielen voor applicaties te maken met een eenvoudig te gebruiken profieltool.

Network Traffic Analysis

De oplossing kan multi-vendor netwerken monitoren doordat het informatie verzamelt met behulp van Cisco NetFlow, NetFlow-Lite en NSEL, Juniper J-Flow, sFlow en IPFIXprotocollen. Netwerkprestaties zijn te optimaliseren, knelpunten te isoleren en regels voor bandbreedtegebruik vast te leggen. De tool controleert, waarschuwt en rapporteert tevens over interface-verkeer en het gebruik van bandbreedte. Zo levert het gedetailleerde en bruikbare gegevens over de belangrijkste afzenders, ontvangers, gesprekken, toepassingen en protocollen die netwerkbandbreedte verbruiken.

Vanuit het WhatsUp Gold Alerting Center wordt de netwerkbeheerder gewaarschuwd als er ergens in het netwerk een drempelwaarde wordt overschreden en een probleem ontstaat. Ook kunnen hier geautomatiseerde acties worden ingesteld, zoals het herstarten van applicaties.

VM-monitoring

WhatsUp Gold ontdekt, toont, monitort, waarschuwt en rapporteert over prestaties van VM’s, virtuele hosts en gasten in realtime. Het houdt een up-to-date lijst bij van alle virtuele hosts en attributen. Zo controleert de oplossing de prestaties en het hulpbronnenverbruik van hosts en gasten, inclusief CPU, geheugen, schijf en interface-gebruik.

Configuratie

De configuratie van routers, switches en firewalls wordt waar mogelijk geautomatiseerd. Netwerkconfiguraties worden bijgehouden, wat rapportages aan de hand van wijzigingen mogelijk maakt. Netwerkbeheerders kunnen ervoor zorgen dat voor alle apparaten geautoriseerde configuraties worden uitgevoerd om het netwerk te beveiligen en te voldoen aan wettelijke normen. Dit bespaart tijd en kosten voor handmatig en herhalende configuratie- en wijzigingsbeheerstaken. Interne audits kunnen gepland uitgevoerd worden om te bewijzen dat de configuraties blijven voldoen aan wettelijke of interne eisen.

Het oordeel

WhatsUp Gold is volmondig aan te raden. Waar je bij een monitoringoplossing van deze kwaliteit normaliter overgelaten bent aan de eenzijdige netwerkapparatuur van een enkele fabrikant, weet WhatsUp Gold diverse netwerkonderdelen snel en inzichtelijk beheersbaar te maken. De oplossing leent zich bij uitstek voor dienstverleners die regelmatig met enorm diverse infrastructuren te maken krijgen. Of beheerders die ernaar streven om verouderde bedrijfsnetwerken voor eens en altijd te updaten.

WhatsUp Gold is verrassend gebruiksgemakkelijk voor een oplossing van zo’n volledigheid. Ook dit speerpunt schikt een dienstverlenend model: automatische configuratie van diverse apparatuur versnelt de intake van nieuwe netwerken.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie