Zakelijk of particulier: welk internet kies je als ZZP'er?

Redactie WINMAG Pro
Ben je op zoek naar een internetabonnement voor je werk als zzp'er? Voor sommige zzp'ers is een zakelijk abonnement een uitkomst! Anderen kunnen juist weer goed uit de voeten met een particulier pakket. Dit artikel beantwoordt 3 veelgestelde vragen over een zakelijk internet abonnement, zodat jij weet wat het beste bij jou past.

1. Biedt zakelijk internet hogere snelheden?

Ja en nee. Sommige providers bieden inderdaad een hogere snelheid aan als je kiest voor een zakelijk abonnement. Toch is dit vaak te verwaarlozen, en kun je ook met een particulier abonnement snelheden tot maar liefst 1.000 Mbit/s (of 1 Gbit/s) halen. Het is maar de vraag of je dit ook echt nodig hebt, en of het bij je beschikbaar is. Heb je de mogelijkheid niet, dan is het - wat betreft de snelheid dan - niet nodig om te kiezen voor een zakelijk internet abonnement. Vaak volstaat een snelheid van 50 Mbit/s als je er met 1 tot 2 man gebruik van maakt. 

2. Kun je ook btw terugvragen met een particulier abonnement?

Nee. Dit is echt alleen mogelijk wanneer je een zakelijk abonnement hebt. Bij een zakelijk internet abonnement wordt de btw bovendien apart op de factuur vermeld.

Er zitten nog wel wat addertjes onder het gras, want je kan niet alle btw terugvragen. Een gedeelte kan je terugkrijgen, maar alleen als je kunt aantonen dat je het ook daadwerkelijk voor je onderneming gebruikt. Als je dus geen zin hebt in extra administratie en als je het internet abonnement ook privé gebruikt, is een particulier internet abonnement handiger voor jou. 

3. Is een zakelijk abonnement duurder?

Dit ligt er maar net aan wat je in je pakket wilt. Zo krijg je bij een zakelijk abonnement meer standaard opties en heb je meer mogelijkheden tot je beschikking. Denk aan:

    •      Een vast IP-adres;

    •      24/7 klanten support;

    •      Een zakelijk telefoonnummer.

Heb je dit nodig? Kies dan sowieso voor een zakelijk pakket, want bij een particulier internet abonnement kun je hiervoor vaak niet eens kiezen.

Vergelijk zakelijke en particuliere abonnementen

Hopelijk heb je meer een idee welk soort abonnement het beste bij je past. Voor nog meer informatie én om te kijken welke mogelijkheden je op je adres hebt, is het goed om te gaan internet vergelijken. Daarmee zie je alle providers en prijzen overzichtelijk bij elkaar. 

Vergelijk zakelijk internet.

Vergelijk particulier internet.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie