Zo check je de Battery Health van een iPhone

Geert van der Klugt
Prestatieverlies van iPhone-batterijen na de introductie van een iOS-update is veelvoorkomend. Gebruikers twijfelen over de oorzaak hiervan en wijzen maar graag, gegrond of niet, de vinger richting Apple zelf. Het bedrijf zou iPhones slomer maken, met voorbedachten rade. Maar onlangs introduceerde Apple ‘Battery Health’: de iOS-instelling waarmee de gezondheid van een batterij in is te zien.

Battery Health

De functie geldt als antwoord op de groeiende vraag naar transparantie. Sceptici stellen sinds jaar en dag dat Apple zich niet inhoudt op vlakken als stroomverbruik bij het ontwikkelen van iOS-updates. iPhone-batterijen degraderen onvermijdelijk met verloop van tijd, maar een sneller degraderende batterij kan bijdragen aan de aankoop van een nieuwe telefoon. Het in twijfel trekken van Apple’s inzet voor de vermindering van degradatie is daarom niet ongegrond.

Met de toevoeging van Battery Health, een tool voor het bepalen van de gezondheid van jouw batterij, zegt Apple weinig te verbergen te hebben. De functie kan gebruikers bewust maken van het feit dat een batterij niet tijdloos is. Bewuste gebruikers kunnen vervolgens meten in hoeverre hun gebruik invloed heeft op de gezondheid van de batterij. Dítt is hoe je Battery Health gebruikt en afleest in iOS.
 

  • Navigeer naar ‘Instellingen’ (Settings)
  • Druk op ‘Batterij’ (Battery)
  • Druk op ‘Battery Health’

Toont de tool een gezondheidspercentage van boven de 80%, reken jezelf dan gelukkig: jouw batterij presteert prima en is nog niet aan vervanging toe. Is het gezondheidspercentage lager dan 80%? Vrees niet: waarschijnlijk kan de smartphone er prima mee door, maar indien je eveneens verschijnselen als uitval en traagheid ervaart, is het mogelijk dat de telefoon aan vervanging toe is. We benadrukken het laatste: laat je niet teveel leiden door een laag percentage, het is niet alleszeggend en eerder een richtlijn voor het vaststellen probleemoorzaken.  

iOS-updates zullen oudere iPhones nog altijd slomer maken. Hoofdzaak is dat Apple nu een manier biedt om hierin inzicht te krijgen en niet om de feiten heen draait. Open de instellingen en probeer het zelf. Accessoires die ondersteunen bij het behouden van de gezondheid van jouw iPhone zijn tot slot legio: deze accessoires dienen ook prima als relatiegeschenken

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert