Een stage bij Google, hoe is dat nu écht?

Zo is het om stage te lopen bij Google

Redactie WINMAG Pro
Voor veel studenten is een stageplek in Silicon Valley hun grote droom. Maar wat houdt het eigenlijk in om bij een bedrijf als Google stage te mogen lopen?

Stage lopen in Silicon Valley is iets wat veel scholieren en studenten heel graag willen. Een stageplek bij Google is vooral erg in trek, want wie eenmaal bij Google binnen is zit gebakken. Tenminste, zo denken veel Amerikaanse, maar ook buitenlandse studenten. Maar wat houdt stagiair zijn bij Google eigenlijk in? Een aantal ex-stagiairs van Google doen tegenover Business Insider een boekje open over hun ervaringen en geven enkele tips voor geïnteresseerde studenten.

Hoe krijg je de stageplek?

Heel eenvoudig: je vult online het applicatieformulier in. Zaken die Google beoordeelt in je aanmelding zijn je algemene cognitieve vermogen, functie- gerelateerde kennis (er volgen codering testen voor ingenieurs of vragen met betrekking tot Google's advertentie activiteiten voor mensen aan de zakelijke kant, je niveau van leiderschap en 'Googleyness'. Oftewel: pas jij in de Google-cultuur?

Zomaar een online sollicitatie invullen is natuurlijk niet de enige methode om een stageplek in de wacht te slapen. Ex-stagiaire Emily Wicki vertelt dat zij simpelweg een werknemer van Google heeft gemaild, wiens visitekaartje zij tijdens een carrièrebeurs had ontvangen. Hun gezamenlijke interesse in digital forensics zorgde er na hun mailconversatie voor dat Wicky zich zelfverzekerd genoeg voelde om haar interesse in de stageplek kenbaar te maken. En met succes.

Google tips

Bovenstaande vraagt Google van je.

Wat verdient een Google-stagiair?

Google staat niet bekend als de allerbeste werkgever om stage bij te lopen, maar de salarissen zijn nog altijd behoorlijk hoog te noemen, zeker voor Nederlandse begrippen. Bovendien geniet je van allerlei extra's, zoals gratis lunches en interne excursies. Er is zelfs een geval bekend waarbij het bedrijf een compleet pretpark heeft afgehuurd voor al haar stagiars.

Gemiddelde vergoedingen voor stagiairs bij Google bedragen $ 6.666,- per maand, met uitschieters tot $ 9.000,- per maand, volgens een paar ex-stagiairs. Nog altijd goed voor minimaal $ 80.000,- per jaar, maar Facebook betaalt beter, gemiddeld zo'n $ 8.400,-. Bovendien biedt Facebook ook nog eens gratis woonruimte aan.

Google employees

'Host'-Googler

Eenmaal aangenomen wordt de Google-stagiair gekoppeld aan een fulltime 'host-Googler' die hen begeleidt bij projecten. Het blijkt dat Google-werknemers die na hun stage aan worden genomen ook in hun latere carrière nog profijt ondervinden van dit hosting principe. Ze geven aan er zelf ook weer van te leren als zij in de hosting positie terecht komen. Door de stagiairs actief in te zetten op lopende projecten krijgen zij ook echt het gevoel dat hun input gewaardeerd wordt, aldus Google.

Beeld via Business Insider.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie