Het is dan ook een must om alle data op je smartphone goed te beveiligen en pottenkijkers te weren.

Zo Maak Je Het (Bijna) Onmogelijk Om Je iPhone Te Tracken

De smartphone vormt steeds meer een verlengstuk van ons leven. Het is een middel om in contact te blijven met familie en vrienden. Je regelt er je bankzaken mee en je schakelt er je alarmsysteem mee in of uit. Dankzij de smartphone hoef je niet eens meer je computer of laptop op te starten om in te loggen op zakelijke accounts. Je smartphone bevat dan ook een grote hoeveelheid aan vertrouwelijke informatie over jou, zowel privé als professioneel. Het is dan ook een must om alle data op je smartphone goed te beveiligen en pottenkijkers te weren.

Ongewenste volgers

De schat aan informatie die jouw smartphone bevat, is goud geld waard. Vertrouwelijke gegevens, zoals e-mailadressen, inloggegevens en creditcardinformatie worden door hackers voor veel geld verkocht op het dark web. Maar het zijn niet alleen internetcriminelen die op jouw gegevens azen. Ook adverteerders en zelfs overheidsinstanties kijken over je schouder mee door middel van tracking. Misschien lig je daar niet meteen wakker van, omdat je toch niets te verbergen hebt. Maar het idee dat iemand die je niet kent zit mee te kijken, zou op zijn minst een ongemakkelijk gevoel moeten veroorzaken.

Online privacy

Om dit gevoel de kop in te drukken en je privacy te beschermen, kun je een paar eenvoudige maatregelen treffen:

1. Gebruik een VPN

Een van de effectiefste manieren om je digitale apparaten te beschermen, is het gebruik van een VPN. Je voegt daarmee een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. De VPN-server waarmee je verbinding maakt zorgt voor encryptie van alle verzonden en ontvangen gegevens. Daarbij wordt je eigen IP-adres afgeschermd door het IP-adres van de VPN-server. Anderen kunnen daardoor niet meer zien wie de oorspronkelijke verzender is, zelfs niet je eigen internetprovider. Je kunt VPN op vrijwel ieder online apparaat installeren. Voor VPN iPhone kun je terecht in de App Store. Kies bij voorkeur voor een gerenommeerde en uitgebreide VPN. De betere VPN’s bevatten ook een tracker blocker.

2. Veilig zoeken

In de loop der jaren heb je wellicht al heel wat zoekopdrachten ingetypt op Google. Daar is Google je heel dankbaar voor, want daarmee krijgen ze een mooi beeld van jouw zoek- en surfgedrag. Google weet precies wat jij leuk vindt, welke vakantieplannen je hebt en of je kinderen hebt. Zodoende krijg je geregeld advertenties te zien die wel heel erg aansluiten op jouw interesses. Als je daar geen prijs op stelt, kun je ook kiezen voor veilige zoekmachines. Een voorbeeld van zo’n zoekmachine  voor de iPhone is Onion Browser.

3. Toestemming intrekken

Voor je een app kunt gebruiken, moet je eerst toestemming geven voor het delen van bepaalde informatie. Persoonlijke gegevens kunnen doorverkocht worden aan adverteerders. Maar een app kan ook toegang vragen tot bijvoorbeeld je contactpersonen, je camera en je GPS-locatie. Lees de privacyvoorwaarden goed door, ook al kost het wat tijd, en geef niet zomaar je toestemming. Op je iPhone kun je een overzicht zien van alle toestemmingen die je hebt gegeven. Daarvoor ga je naar Instellingen en vervolgens naar Privacy en beveiliging. Onderaan vind je Rapport over privacy van apps. Klik op Schakel privacyrapport in en vervolgens vershijnt de lijst.

Wil je in één keer voor alle apps de toestemming om te tracken intrekken? Ga dan naar Instellingen en weer naar Privacy en beveiliging. Klik nu op Tracking en zorg dat schuifbalkje voor Sta trackingverzoeken van apps toe op uitgeschakeld staat.

4. Schakel gepersonaliseerde advertenties uit

Heb je net een artikel bekeken in een webwinkel en word je sindsdien doodgegooid met advertenties waarin datzelfde artikel wordt aangeprezen? Dit kun je voorkomen door gepersonaliseerde advertenties uit te schakelen. Open Instellingen en selecteer de browser die je gebruikt. Onder privacy en beveiliging vind je alle opties om tracking, ook tussen verschillende sites, uit te schakelen.

Photo by Imthiyaz Syed:

 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie