Zo maak jij het minder makkelijk voor cybercriminelen tijdens de vakantie

Redactie WINMAG Pro

Je buren de sleutels van je huis geven, automatische bewegingssensoren instellen en de lampen op een timer zetten, allemaal handelingen die jij waarschijnlijk uitvoert om jouw huis te beveiligen tegen inbraak voordat je op vakantie gaat. Maar bescherm je jouw computer en andere mobiele apparaten net zo goed tegen inbraak als jouw huis?

Zorgeloos op vakantie: Eenvoudige Cybersecuritytips om je Digitale Veiligheid te Verbeteren.

Uit eerder onderzoek van Cisco blijkt dat bijna iedereen zich geregeld zorgen maakt dat hun digitale apparatuur wordt gehackt. En terecht, want met gestolen gegevens kunnen cybercriminelen meer kwaad doen dan veel mensen denken. Een hack kan klein beginnen met het achterhalen van persoonlijke gegevens, maar kan snel escaleren. Want voor je het weet raakt je computer vergrendeld en is je digitale identiteit gestolen.

Ondanks de groeiende bezorgdheid ontbreekt het bij mensen vaak aan concrete maatregelen om de cyberveiligheid te verhogen. Hieronder volgen daarom enkele eenvoudige cybersecuritytips. Zo geniet je zorgeloos van je vakantie en bescherm je jezelf tegen ongewenste indringers.

1.   Gebruik een veilig wachtwoord

Helaas is ‘123456’ nog steeds het meest gebruikte wachtwoord ter wereld. Geldt dat ook voor een van jouw apparaten of accounts? Verander het dan onmiddellijk! Een lang wachtwoord is beter dan een korte. Maar het is nog beter om niet te herleiden woorden, speciale tekens en cijfercombinaties te gebruiken want die zijn het moeilijkst te achterhalen.

2.   Activeer Multifactorauthenticatie

Bescherm je accounts tegen ongeoorloofde toegang met een extra beveiligingslaag via multifactorauthenticatie (MFA). Met MFA wordt je identiteit op een tweede, extra manier geverifieerd, zoals via je mobiele telefoon of e-mail, voordat iemand toegang krijgt. Dit betekent dat zelfs als je wachtwoord ooit in verkeerde handen valt, je nog steeds beschermd bent door de extra beveiligingslaag van MFA.

3.   Zorg dat jouw software up-to-date is

Als er een software-update beschikbaar is, klik deze dan niet continu weg maar installeer deze in ieder geval dezelfde dag. Het is namelijk niet voor niets dat fabrikanten een software update uitbrengen. Met updates lossen fabrikanten nieuwe kwetsbaarheden op met zogenaamde patches zodat criminelen er geen misbruik meer van kunnen maken. Want één ding is helaas een feit: software bevat altijd zwakke plekken en kwetsbaarheden.

4.   Vertrouw niets, wantrouw alles

Phishingmails, oplichtingswhatsappjes en uitlok-sms’jes worden steeds beter en overtuigender. Juist met behulp van kunstmatige intelligentie via tools als ChatGPT wordt het steeds moeilijker om echt van nep te onderscheiden. Het is dus van groot belang om voorzichtig te zijn met wat je deelt en altijd alert te blijven op de afzender en de gebruikte bewoordingen. En onthoud: controleer beter één keer te veel dan één keer te weinig.

5.   Let op bij het gebruik van openbare WiFi-netwerken

Vaak maken mensen snel gebruik van lokale en onbeveiligde WiFi-netwerken, bijvoorbeeld om hun e-mails te checken of het nieuws te lezen. Het gemak en de toegankelijkheid van openbare WiFi-netwerken zijn verleidelijk, maar wees voorzichtig, want ze kunnen jouw apparaten ook blootstellen aan risico’s. Hoe goed deze netwerken doorgaans zijn beveiligd, is namelijk niet altijd bekend. De kans is niet groot, maar het zou kunnen dat het netwerk is opgezet of wordt afgeluisterd door een kwaadwillende. Het is daarom beter om openbare WiFi-netwerken alleen te gebruiken met een VPN, virtueel privénetwerk, zodat de uitgewisselde gegevens versleuteld zijn. Het veiligste alternatief is om de hotspotfunctie van je eigen telefoon te gebruiken met een sterk wachtwoord.

“Veel cybercriminelen maken specifiek gebruik van vakanties en feestdagen, omdat mensen dan vaak wat minder op hun hoede zijn. Het is belangrijk om op vakantie of in het buitenland dezelfde beveiligingsprincipes toe te passen als thuis,” legt Jan Heijdra, Cybersecurityspecialist Cisco Nederland uit. “Zorg ervoor dat al je apparaten zijn voorzien van de nieuwste beveiligingsupdates, gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor je accounts, het liefst beveiligd met MFA. Wees alert op ongevraagde berichten en voorzichtig met klikken op verdachte links en het downloaden van onbekende apps, waar je ook bent. Het algemene advies luidt: als je het ook maar enigszins niet vertrouwt, doe het dan niet.”

Jan geeft nog één laatste tip: “Denk goed na over wat je deelt op sociale media, zowel over jezelf als over je vakantieplannen. Niet alleen inbrekers, maar ook cybercriminelen lezen altijd mee.”

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie